Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O GLAVNOM GRADU: Prigradske opštine, uz saglasnost grada, imaće svoja javna preduzeća


Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zadovoljan je što je Vlada Republike Srbije usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu i istakao da je najvažnija izmena koju će doneti taj zakon decentralizacija grada.

- Statutom grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 39/2008, 6/2010 i 23/2013 i "Sl. glasnik RS", br. 7/2016 - odluka US) grad je potpuno centralizovan čime su beogradske opštine, kako prigradske tako i gradske, svedene na nivo mesnih zajednica. Nažalost, opštine Mladenovac, Lazarevac, Vračar ili Stari grad imaju manje ovlašćenja nego bilo koja mala opština u Srbiji, što nije normalno i otežavalo je funkcionisanje grada - rekao je Vesić.

Ovim zakonom Beograd će biti podeljen na dve zone - gradsku i prigradsku. Sedam prigradskih opština će biti u prigradskoj zoni, a 10 gradskih u gradskoj, rekao je Vesić i istakao da će i prigradske i gradske opštine imati mnogo veća ovlašćenja nego što imaju danas.

- Jedna od najvažnijih promena je to što će ovih 10 gradskih opština ubuduće vršiti legalizaciju do 400 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 1.500 kvadrata. Prigradske opštine će vršiti legalizaciju do 3.000 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 5.000 kvadrata - pojasnio je Vesić.

Naveo je da će prigradske opštine dobiti pravo da van plana generalne regulacije donose urbanističke planove uz saglasnost Grada Beograda što će, dodao je, tim opštinama omogućiti da se brže razvijaju i bolje privlače investitore.

Osim toga, dodao je, zakon će omogućiti da prigradske opštine, uz saglasnost grada, imaju svoja javna preduzeća, kao i da grad svoje izvorne nadležnosti može da prenese na prigradske opštine, što do sada nije bio slučaj.

- Ovim zakonom ćemo preuzeti čitav niz ovlašćenja. Dobićemo poljoprivrednu inspekciju, dobićemo ovlašćenja u obrazovanju, sportu, ovlašćenja kada su u pitanju splavovi - rekao je Vesić.

Zakon, dodao je, predstavlja neku vrstu usaglašavanja sa čitavim nizom resornih zakona koji su u međuvremenu doneti, kao što su Zakon o javnoj svojini, Zakon o zaposlenima u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi...

Vesić je istakao da se decentralizacija neće završiti time što će prigradske i gradske opštine dobiti veća ovlašćenja.

- Decentralizacija će biti gotova kada opštine, pogotovo prigradske budu krenule da prave uslužne centre kako bi najveći deo posla koji građani treba da obave u opštini mogli da obavljaju u naseljima koji su deo te opštine... Mi ćemo insistirati da opštine nastave svoju decentralizaciju i da prenose deo nadležnosti na uslužne centre kako bi građani zaista tamo gde žive mogli da završavaju najveći deo posla - rekao je Vesić.

On se nada da će se Zakon o glavnom gradu do kraja maja naći na dnevnom redu u Narodnoj skupštini.

- Naš plan je da do kraja juna usvojimo novi statut grada. On je potpuno spreman, pravljen je po zakonu i kada bude usvojen zakon, mi ćemo na Skupštini grada usvojiti novi statut grada koji će još detaljnije razraditi podelu nadležnosti i sve ostalo što postoji u Zakonu o glavnom gradu. To znači da ćemo, ako sve bude kako treba, od leta imati drugačiju organizaciju grada Beograda - zaključio je Vesić.

Izvor: Vebsajt Beoinfo, 5.05.2019.
Naslov: Redakcija