Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VOJSCI SRBIJE: Predviđeno da pri zapošljavanju u Vojsci prednost imaju članovi porodica njenih pripadnika


Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije trebalo bi da omogući da pri zapošljavanju u Vojsci prednost imaju članovi porodica njenih pripadnika, izjavio je ministar odbrane. Dosadašnja zakonska rešenja predviđala su da članovi porodice poginulog profesionalnog vojnika ili vojnog lica koje je premešteno u drugo mesto službovanja imaju prednost pri zapošljavanju pod jednakim uslovima, odnosno ukoliko imaju isti broj bodova kao i drugi kandidati. U novom Predlogu zakona navodi se međutim da će članovi porodica bilo kog profesionalnog vojnika biti dodatno bodovani pri zapošljavanju zbog same činjenice da su rodbinski povezani sa pripadnikom Vojske.

U Predlogu zakona uvodi se i nova odredba po kojoj je radi prijema civilnih lica na službu u Vojsci Srbije bez javnog konkursa, neophodno dostaviti lične podatke, podatke o obrazovanju i radnom iskustvu ali i podatke da li je kandidat član porodice zaposlenog, penzionisanog, poginulog ili umrlog pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Po svemu sudeći ti podaci će omogućiti supružnicima i deci vojnih lica povlašćeni položaj pri zapošljavanju.

Tačna formulacija u predloženom zakonu glasi da će oni biti "dodatno vrednovani".

Da ovakav predlog, ne samo diskriminiše ostale građane koji kroz budžet finansiraju Vojsku, već predstavlja i kršenje Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) upozorio je Miloš Janković zamenik Zaštitnika građana.

Janković je reagujući na izjavu ministra, u poruci na Tviteru podsetio da "Ustav u članu 60 propisuje da su svima, pod jednakim uslovima, dostupna sva radna mesta".

Rodoljuba Šabića, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, najava ovakvih mera je asocirala na uspostavljanje kastinskog društva koje polako nestaje u celom svetu.

U komentaru na izjavu ministra da bi novi zakon mogao da obezbedi prednost pri zapošljavanju članovima porodica vojnih lica, Šabić je na Tviteru napisao da kastinsko društvo nikako ne predstavlja budućnost Srbije.

Ministar odbrane je u petak, 4. maja 2018. godine na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, na kojoj poslanici razmatraju set vojnih zakona, ocenio da se položaj zaposlenih u Vojsci ne može unaprediti pojedinačnim merama, već da je to moguće ako se usvoji skup mera - odnosno celina.

"Za to je potrebna celina, a to znači da će ako podržite ove zakone, pripadnik Vojske imati prednost pri zapošljavanju članova njegove porodice u Vojsku, pa je to razlog da dođe, kao i što je razlog da lečenje bude prilagođeno njemu", poručio je ministar poslanicima.

Ministar je dodao da su novčane nagrade, solidarna pomoć za rođenje deteta, naknade za kadete, pitomce, stambena izgradnja, mehanizmi države da pripadnici vojske budu zadovoljniji zato što su njen deo.

"Ali vidite, sve je to celina, nije dovoljna jedna stvar, samo sve zajedno rešiće problem položaja vojnika, kao i vojno obrazovanje i rešavaće i vraćanje morala i civilne odbrane u okvir Ministarstva odbrane", rekao je ministar.

Predlog zakona ušao je u skupštinsku proceduru iako Radna grupa, koja razmatra dokumenta strategije odbrane, još uvek nije završila svoj rad. Mnoge predložene izmene odnose se na povećanje ingerencija ministra odbrane. Tako se Predlogom zakona predviđa između ostalog i to da vojna policija može, za razliku od prethodnog zakona, da bude upotrebljena van Vojske i da o tome odlučuje ministar odbrane.

Izvor: Vebsajt Insajder, Jelena Janković, 06.05.2018.
Naslov: Redakcija