Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KULTURI: Posebnim pravilnikom biće regulisana nacionalna priznanja, pa bi nakon izmena trebalo da bude precizirano kako će se dodeljivati, a biće im ograničen i broj


Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi treba da donese novine u oblasti finansiranja ustanova, izbora direktora, dodele nacionalnih penzija, centralizovanju zaštite kulturnih dobara. Njegovu primenu kontrolisaće "kulturna" inspekcija.

Zakon o kulturi je neophodan za funkcionisanje, finansiranje, rad kulturnih ustanova i udruženja. Bitan je zbog izbora rukovodstva ustanova kulture, tako da se velika pažnja ministarstva poklanja tom zakonu, kažu u tom Ministarstvu. Zato će se menjati 28 članova postojećeg zakona, a ključne su tri izmene.

Posebnim pravilnikom biće regulisana nacionalna priznanja, pa bi nakon izmena trebalo da bude precizirano kako će se dodeljivati, a biće im ograničen i broj. Kako će se sve to primenjivati u praksi, kontrolisaće inspekcija.

Javna rasprava o Nacrtu zakona sprovodi se do 12. aprila 2019. godine za kada je zakazana poslednja rasprava u Beogradu. Naredna je zakazana za 8. april u Nišu.

Izvor: Vebsajt RTV, 03.04.2019.
Naslov: Redakcija