Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IGRAMA NA SREĆU: Ukoliko se utvrdi da je kladionica bliža školi od 200 metara, podnosi se prijava Poreskoj upravi, koja, ako se potvrdi manja udaljenost od zakonske, pokreće postupak i kladionici se oduzima dozvola za rad


Samo dve škole u Novom Sadu zahtevale su od Gradske uprave za obrazovanje da se utvrdi da li se kladionice u njihovoj okolini nalaze na manjoj od zakonom propisane udaljenosti od 200 metara. U oba slučaja zaključeno je da zakon nije prekršen. Reč je o Elektrotehničkoj školi "Mihajlo Pupin" i Osnovnoj školi "Ivan Gundulić"....

Koliko je kladionica udaljena od osnovne škole "Ivan Gundulić"? Geometri koje je angažovala škola kažu 186 metara, podaci kladionice pokazuju oko 267 metara, a nedoumicu je, analizom dokumentacije, rešio Republički geodetski zavod, kažu u školi, prema kojem je kockarnica udaljena samo 32 centimetra više od zakonski propisane minimalne udaljenosti.

"Oni su utvrdili novu udaljenost koja je po njima 200,32 santimetra. Tako da je to sada zvanično, smatram da je to u zvaničnim okvirima i dalje tu nema nikakvih osnova za osporavanje rada dotične kladionice koja se nalazi u neposrednom okruženju", kaže Lidija Radulović, direktorka OŠ "Ivan Gundulić".

Iako udaljenost kockarnica od škola ne garantuje da ih đaci neće posećivati, u Aktivima direktora novosadskih osnovnih i srednjih škola, smatraju da minimalna razdaljina od 200 metara nije dovoljna, ali i konstatuju da u Novom Sadu, kada je o tome reč, situacija nije alarmantna.

"Kladionicama nije mesto u blizini škola i što se tiče udaljenosti koja je propisana, 200 metara, smatramo da to nije dovoljno i da bi trebalo da bude veća. Mi smo svesni da postoje škole koje taj problem rešavaju, a pojedine škole imaju mnogo manju udaljenost od kladionice, i da nisu rešile taj problem", ističe Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktive direktora osnovnih i srednjih škola.

"Informacija od strane škola ka nama jeste da nemamo velikih problema sa te strane. Najveći problem je u najužem centru grada, gde je sve skučeno i usko, na primer kod Jovine gimnazije", kaže Stanko Matić predsednik Aktive direktora osnovnih i srednjih škola.

Ukoliko se utvrdi da je kladionica bliža školi od 200 metara, podnosi se prijava Poreskoj upravi, koja, ako se potvrdi manja udaljenost od zakonske, pokreće postupak i kladionici se oduzima dozvola za rad. Inače, prema Zakonu o igrama na sreću ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011 i 93/2012 - dr. zakon), maloletnicima je zabranjen ulaz u kladionice i kockarnice.

Izvor: Vebsajt RTV, Branimir Kozarov, 06.03.2018.
Naslov: Redakcija