Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ORGANIZACIJI I NADLEŽNOSTI DRŽAVNIH ORGANA U SUZBIJANJU ORGANIZOVANOG KRIMINALA, TERORIZMA I KORUPCIJE: Udruženje tužilaca Srbije pozdravlja pojedina rešenja Zakona, ali smatra da postoje određene manjkavosti koje se mogu korigovati pre početka njegove primene, 1. marta 2018. godine


Udruženje tužilaca Srbije pozdravilo je neka rešenja novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 - dalje: Zakon) usmerenog na efikasniju borbu protiv korupcije, poput formiranja posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije pri višim javnim tužilaštvima, ali smatraju da novi zakon ima i određene manjkavosti koje se mogu korigovati pre početka njegove primene, 1. marta 2018. godine.

Prema stavu tog strukovnog udruženja, na primer, odredbe Zakona po kojima ministri pravde i unutrašnjih poslova propisuju rokove, načine postupanja i službene komunikacije posebnih odeljenja viših tužilaštava i organizacionih jedinica policije moglo bi da ostavi prostor za mešanje izvršne vlasti u rad tužilaštva, kao posebnog državnog organa.

Ta ovlašćenja bi zato, kažu u Udruženju, trebalo Zakonom pripisati Republičkom javnom tužiocu.

Takođe, navode da bi bezbednosne provere, koje prema zakonskim odredbama sprovode MUP i BIA, trebalo da budu u nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije, kako bi se otklonile eventualne sumnje da može doći do političkog intervenisanja na tom planu.

Primedbu stavljaju i na to što je Državno veće tužilaca (DVT) isključeno iz postupka odabira kandidata za rad u posebnim odeljenjima tužilaštava, jer je, ističu, to telo jedino vlasno da proceni stručne kvalitete kandidata za posebna odeljenja pri tužilaštvima.

Udruženje tužilaca smatra takođe da tužioci koji će biti upućeni u posebna odeljenja treba da budu birani, na oglasu DVT-a za zamenike u višim javnim tužilaštvima, kako bi nakon isteka mandata u posebnim odeljenjima u njima nastavili svoj rad, umesto da budu vraćani u osnovna tužilaštva.

Smatraju, kako ističu, da je ovaj Zakon potreban, ali i da bi ispravljanjem pomenutih odredbi, on bio u potpunosti usklađen sa evropskim standardima za borbu protiv korupcije.

Ministarstvu pravde nisu nepoznate ove zamerke i predlozi tužilaca, ali su za neke od njih, kako u Ministarstvu kažu, neophodne izmene Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006).

A na tim izmenama je rad u toku, ističu u Ministarstvu.

Izvor: Vebsajt Udruženje tužilaca Srbije, 04.01.2018.
Naslov: Redakcija