Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU: UVODE SE NOVčANE KAZNE ZA VIKU, PREGLASNU MUZIKU ILI TV I PROSJAčENJE DO 30.000 DINARA, ZA UPOTREBU PIROTEHNIčKIH SREDSTAVA DO 50.000 DINARA. KAZNE MOGU BITI NOVčANE, RAD U JAVNOM INTERESU ILI KAZNE ZATVORA


Javni red i mir u Srbiji reguliše Zakono javnom redu i miru ("Sl. glasnik RS", br. 51/92, 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005 - dr. zakon i 85/2005 - dr. zakon) star više od dve decenije. Tačnije na snazi je od 1992. Zbog toga je Vlada Republike Srbije u Narodnu skupštinu Republike Srbije uputila Predlog zakona o javnom redu i miru koji za glasnu muziku, buku, petarde i prosjačenje donosi nove, oštrije kazne.

Pojačavanje tv-a do daske može vas koštati čak 30 hiljada dinara. A ako u stanu niste sami, pa na primer uz muziku do daske i zaigrate, nek vam je pri ruci 100 hiljada. To je cenovnik Predloga zakona koji će morati da poštuju svi koji vole glasan tv i muziku, a imaju komšije kratkog fitilja.

Ukoliko javni red i mir ugrožavate pirotehničkim sredstvima očekuje vas kazna od 10 do 50 hiljada dinara.

Ukoliko prođe Narodnu skupštinu, akt donosi novine i onima koji za dinar mole na ulici. Cena prosjačenja koje narušava spokoj prolaznika je 30 hiljada dinara ili 30 dana zatvora. Građani za tu meru nemaju razumevanja.

"Pa ja mislim da su oni samim tim što su dovedeni u takvu situaciju kažnjeni. Kako ćete od njih kaznu da naplatite? Nemaju, siromašni su - šta? Ukoliko nisu neki prevaranti, razumete?"

Na ovakva pitanja još nema konkretnog odgovora. Gradočalenik Beograda priznaje da još nije poznato kako će na primer prosjacima naplatiti ometanje javnog reda.

"Napravili smo radnu grupu pa ćemo da vidimo kako će to da se reguliše - nisu to jednostavne stvari! To su stvari kojima se niko nije bavio godinama u nazad", kaže gradonačelnik Beograda.

Ipak sve ove kazne manje više već postoje od 1992. godine prošlog veka, a novim zakonskim predlogom su pooštrene. Pitanje je samo koliko su sankcije bile deo prakse.

Broj prekršaja koje je policija zabeležila pokazuju: u Srbiji je u poslednjih pet godina prosečno po godini bilo za prosjačenje 870, za viku 1500, a za pirotehniku samo 155 prekršaja.

Izvor: Vebsajt N1 info, 05.01.2016.
Naslov: Redakcija