Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Ujednačavanje prakse u izvršnom postupku dovodi do pravne sigurnosti i jednakosti građana pred zakonom. Javni izvršitelji svojim radom svakodnevno doprinose vladavini prava i unapređenju investicione klime u zemlji tako što podižu finansijsku disciplinu i pomažu privredi i građanima da zakonito i efikasno naplate svoja potraživanja


Ujednačavanje prakse u izvršnom postupku dovodi do pravne sigurnosti i jednakosti građana, rečeno je na otvaranju stručnog skupa javnih izvršitelja "Novi propisi o izvršenju i obezbeđenju u primeni" održanom u Novom Sadu.

Na dvodnevnom savetovanju, koje su zajednički organizovali Komora izvršitelja, Vrhovni kasacioni sud i USAID-ov Projekat za bolje uslove poslovanja koji je u velikoj meri pomogao reformu sistema izvršenja, istaknuto je da javni izvršitelji svojim radom svakodnevno doprinose vladavini prava i unapređenju investicione klime u zemlji tako što podižu finansijsku disciplinu i pomažu privredi i građanima Republike Srbije da zakonito i efikasno naplate svoja potraživanja.

"Od početka primene novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015), ovaj susret predstavlja jedan od prvih i najznačajnijih koraka u uspostavljanju neposredne saradnje sudova i javnih izvršitelja, koji će uticati i na ujednačavanje prakse u njihovom postupanju, a što će za posledicu imati i ostvarenje jednog od osnovnih ustavnih načela jednakosti građana pred zakonom", rekla je na skupu predsednica Komore javnih izvršitelja Srbije Aleksandra Trešnjev.

Novi Zakon daje veća ovlašćenja javnim izvršiteljima. Sada, javni izvršitelji mogu efikasnije da naplate potraživanja poverilaca, što dovodi do povećanja efikasnosti pravosudnog sistema Republike Srbije, rečeno je na skupu.

Na savetovanju su učestvovali predstavnici sudova iz cele Srbije, Ministarstva pravde, i javni izvršitelji, kao i predstavnici poslovne zajednice. Panel diskusije su obuhvatile četiri tematske oblasti:

  • Odlučivanje javnog izvršitelja u izvršnom postupku;
  • Troškovi izvršnog postupka,
  • Postupanje javnog izvršitelja po predlogu za izvršenje na osnovu izvršne i verodostojne isprave i
  • Postupak izvršenja za naplatu sudske takse.

U diskusiji su razmotrena sporna pitanja, otvorena početkom primene novih propisa o izvršenju i obezbeđenju, uspostavljanja ujednačene prakse u postupanju sudija i javnih izvršitelja.

Na teritoriji cele Srbije danas radi 234 javna izvršitelja i 29 zamenika javnih izvršitelja. Od 2012. godine kada su imenovani prvi izvršitelji rešeno je više od 300.000 predmeta.

Izvor: Vebsajt Komora izvršitelja, 02.12.2016.
Naslov: Redakcija