Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Da li se posedovanje tehničkog kapaciteta (mašina i alata) može dokazati preko podizvođača?


Članom 130. Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019 - dalje: ZJN) propisuju se načini za korišćenje kapaciteta drugih subjekata, naime ovim članom u stavu 1. Propisano je da privredni subjekti prilikom dokazivanja kriterijuma za kvalitativni izbor iz čl. 116. (finansijski i ekonomski kapacitet) i 117. ZJN (tehnički i stručni kapacitet) mogu da koriste kapacitete članova grupe privrednih subjekata ili kapacitete drugih subjekata na način propisan ovim članom.

Sa druge strane, istim članom Zakona stavom 5. propisano je da se u pogledu dokazivanja kriterijuma za kvalitativni izbor koji se odnose na obrazovne i stručne kvalifikacije iz člana 124. Stav 1. Tačka 5) ovog zakona ili na relevantno stručno iskustvo iz člana 124. Stav 1. Tač. 1) i 2) ovog zakona, privredni subjekt u postupku javne nabavke može da koristi kapacitete drugih subjekata, ako će ti subjekti u svojstvu podizvođača da izvode radove ili pružaju usluge za koje se taj kapacitet traži, a privredni subjekt je dužan da u skladu sa čl. 118-125. Ovog zakona, dokaže da ti privredni subjekti ispunjavaju kriterijume za izbor privrednog subjekta i da li postoje osnovi za njihovo isključenje.

U ovom slučaju reč je dokazivanju tehničkog kapaciteta u vidu mašine čije posedovanje je propisao naručilac konkursnom dokumentacijom kao kriterijum za kvalitativni izbor, preko podizvođača. Pretpostavka je da u ovakvoj situaciji i shodno članu 130. Stavu 3. ZJN, privredni subjekt može u postupku javne nabavke radi dokazivanja kriterijuma za kvalitativni izbor iz člana 117. Ovog zakona da koristi kapacitete drugih subjekata, bez obzira na pravnu prirodu njihovog međusobnog odnosa, na način propisan ovim članom. Ovaj član zakona upućuje na to da bi ponuđač dokaz kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta koji se odnosi na dokazivanje tehničkog kapaciteta mogao da dokaže i preko podizvođača, što je očigledno bilo i mišljenje izabranog ponuđača, koji je na taj način i pripremio ponudu, dokazujući posedovanje određenih mašina preko podizvođača u analiziranom Rešenju Republičke komisije.

U konkretnom slučaju, ponuđač je kao dokaz za posedovanje mašine-finišera i hidraulične mešalice, tehničkog kapaciteta, dokazao preko angažovanog podizvođača, međutim stav Republičke komisije po pitanju dokazivanja tehničkog kapaciteta ponuđača od strane podizvođača na napred opisani način nije prihvatljiv, što je i obrazložila u svom rešenju broj 4-00-405/2022 od 05.08.2022. godine.

Republička komisija je stava da ponuđač može shodno članu 130. Stavu 5. ZJN da neke specifičnosti kao što su obrazovne i stručne kvalifikacije koje podrazumevaju posedovanje pojedinih licenci ili stručno iskustvo da dokazuje preko podizvođača koji će izvoditi taj deo posla. Kada je u pitanju dokazivanje tehničkog kapaciteta Republička komisija se pozivanjem na član 130. ZJN izjašnjava da privredni subjekt koji u svojstvu ponuđača učestvuje u postupku javne nabavke ne može da koristiti kapacitete koje poseduje angažovani podizvođač, već je predviđano da te kapacitete poseduju privredni subjekti koji imaju status ponuđača.

Dakle Republička komisije je stava da u konkretnom slučaju izabrani ponuđač nije dokazao da raspolaže zahtevanim tehničkim kapacitetom, jer navedene mašine poseduje podizvođač, a podizvođač ne može biti odgovoran naručiocu za izvršenje ugovora, jer za izvršenje ugovornih obaveza odgovaraju samo ponuđači. Republička komisija je stava da sam privredni subjekt koji ima status ponuđača i koji ujedno i ima ugovorni odnos sa naručiocem, mora da raspolaže mehanizacijom i alatima potrebnim za izvršenje ugovora. Napominjemo da osnov raspolaganja tehničkim kapacitetom ne mora biti samo vlasništvo, već i zakup ili lizing.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Ponuđači Srbije, 01.11.2022.
Naslov: Redakcija