Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA: Predviđeno smanjenje naknade za zagađenje voda


Naknada koje firme plaćaju za ispuštanje neprečišćene i nedovoljno prečišćene vode je u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara drastično smanjena. Predlog Vlade Srbije je da se ta naknada smanji sa 25 na 0,025 dinara po kilogramu ispuštene otpadne vode, odnosno 1.000 puta manja naknada nego do sada.

O svemu ovome piše u redlogu izmena tog zakona, koje su objavljene na sajtu Narodne skupštine.

Smanjenje te naknade predloženo je iako je ispuštanje otpadnih voda veliki problem u Srbiji, jer čak ni najveći grad Beograd još uvek nema nijedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Prema važećem Zakonu o naknadama za korišćenje javnih dobara ("Sl. glasnik RS", br. 95/2018, 49/2019, 86/2019 - usklađeni din. izn., 156/2020 - usklađeni din. izn., 15/2021 - dop. usklađenih din. izn. i 15/2023 - usklađeni din. izn.), koji će biti izmenjen, ako se sa tim složi Narodna skupština, naknada za ispuštanje prečišćene otpadne vode iznosi 10 dinara po kilogramu zagađenja.

U Srbiji su česti primeri ispuštanja otpadnih voda u reke, potoke i jezera, pored otpadnih voda od kanalizacije, koje se dešava neprekidno u onim mestima gde nema prečišćivača.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Čedomir Savković, 28.08.2023.
Naslov: Redakcija