Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Članom porodice ne smatra se izvršilac nasilja u porodici, odnosno njegovi prihodi i imovina ne utiču na pravo žrtava nasilja u porodici da ostvare prava koja su predviđena ovim Zakonom


Nasilnici više neće biti deo porodice i njihovi prihodi neće ulaziti u ukupan porodični iznos kojim se određuje pravo ostalih članova porodice na neko od socijalnih davanja. Na taj način država pokušava da zaštiti žrtve nasilja i omogući im bar delimičnu finansijsku nezavisnost. Niški odbornici su među prvima usvojili izmene Odluke o finansijskoj podršci porodici sa decom na teritoriji Grada Niša i uskladili pravila sa novim zakonskim odredbama, a to bi trebalo da urade i ostale lokalne samouprave.

U Ministarstvu zaduženom za oblast demografije i populacione politike objašnjavaju da odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018) predstavljaju deo ukupne društvene brige o deci i odnose se na poboljšanje uslova za zadovoljavanje njihovih osnovnih potreba, posebne podsticaje za rađanje i podršku materijalno ugroženim porodicama, porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i deci bez roditeljskog staranja.

- Njime se uvodi, kao novina, da se članom porodice ne smatra izvršilac nasilja u porodici, odnosno njegovi prihodi i imovina ne utiču na pravo žrtava nasilja u porodici da ostvare prava koja su predviđena ovim zakonom - kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku i demografiju. - S obzirom na to da se za određena prava predviđena ovim propisom vezuje kao uslov imovinski cenzus, ovo rešenje obezbediće žrtvama nasilja da lakše ostvare prava.

Zoran Polić, direktor Centra za socijalni rad u Priboju, smatra da je ovo dobra strana našeg zakonodavstva.

- Treba stati na put fizičkom i psihičkom zlostavljanju, ali mislim da je i ekonomski momenat veoma važan - kaže on. - Među nasilnicima je mnogo onih koji su materijalno situirani, a žrtve ne samo da su pretrpele zlostavljanje nego ne mogu posle toga ni da se osamostale. Ovo je dobar način da se pomogne nenasilnom roditelju da decu uz pomoć države izvede na put.

Polić ističe da je u velikim gradovima mnogo više takvih slučajeva i da se žrtve vraćaju nasilnicima samo zbog novca.

Ovaj Zakon ne predstavlja samo opredeljenje države u oblasti socijalne politike, već je, uključujući demografske potrebe, istovremeno i važan instrument populacione politike. Novim zakonskim rešenjima olakšava se postupak ostvarivanja prava, proširuje se obuhvat korisnika i usklađuju se pojedine odredbe sa propisima EU.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. Skenderija, 04.08.2018.
Naslov: Redakcija