Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM NA TERITORIJI GRADA NIŠA: Izmenama Odluke predviđeno da se članom porodice više ne smatraju osobe evidentirane kao počinioci nasilja u porodici


Veće grada Niša usvojilo je izmene Odluke o finansijskoj podršci porodici sa decom na teritoriji Grada Niša ("Sl. list grada Niša", br. 66/2010, 71/2010 - ispr., 2/2012 i 39/2017 - dalje: Odluka). Njima je između ostalog predviđeno da se članom porodice više ne smatraju osobe evidentirane kao počinioci nasilja u porodici.

"Imovina i prihodi nasilnika ubuduće neće uticati na pravo ostalih članova porodice da ostvare finansijsku pomoć. Prihodi nasilnika, bez obzira koliki su, više neće uticati na prava jedne porodice", izjavila je sekretarka za dečiju i socijalnu zaštitu Mirjana Popović.

Ona je istakla da je izmenama te Odluke proširena definicija porodice kako bi što više porodica imalo pravo na novčanu pomoć.

"Članom porodice sada se smatra i dete koje ne živi u porodici, supružnik bez obzira gde živi i dete koje se nalazi u porodici staratelja", rekla je Popovićeva.

Prema njenim rečima, izmenama Odluke, pravo na potpuno regresirani boravak u vrtićima Predškolske ustanove "Pčelica" i užinu u školi dato je i deci čiji su roditelji invalidi sa sto odsto ili 90 odsto telesnog oštećenja.

"Pravo na regresirani boravak i užinu i dalje imaju deca palih boraca i ratnih vojnih invalida, treće i četvrto dete u porodici, dupli blizanci, deca sa smetnjama u razvoju i deca koja potiču iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći", navela je Popovićeva.

Izvor: Vebsajt 021, 31.07.2018.
Naslov: Redakcija