Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Inicijativa da se formira mešovita komisija na nivou Vlade RS, koja bi ispitala postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji. Komisiju bi, osim roditelja, činili i predstavnici Direkcije policije, Republičkog javnog tužilaštva, kao i ministarstava pravde, zdravlja, državne uprave i lokalne samouprave i za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Uslov roditelja je da u komisiji ne budu članovi nevladinih organizacija, kao ni oni koji su na bilo koji način učestvovali u zataškavanju istraga


Direkcija policije dostavila je, na inicijativu Udruženja "Za istinu i pravdu o nestalim bebama", kabinetu ministra policije Nebojše Stefanovića predlog da se formira mešovita komisija na nivou Vlade, koja bi ispitala postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji. Ovo otkriva Radiša Pavlović, predsednik UO Udruženja.

Komisiju bi, osim roditelja, odnosno članova Udruženja, činili i predstavnici Direkcije policije, Republičkog javnog tužilaštva, kao i ministarstava pravde, zdravlja, državne uprave i lokalne samouprave i za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Pavlović kaže da roditelji koji veruju da su njihova deca oteta sada očekuju da MUP prosledi predlog Vladi i da ga ona verifikuje.

- Ovaj predlog, koji smo načelno dogovorili sa Direkcijom policije i direktorom Vladimirom Rebićem, u skladu je sa izrekom dva presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, u slučaju Zorice Jovanović. Nadamo se da će ga Vlada ubrzo verifikovati, jer roditelji više ne mogu da čekaju istinu o sudbini svoje dece i vrše pritisak na Udruženje da organizujemo proteste - kaže Pavlović.

Dogovor o formiranju mešovite nezavisne komisije usledio je nakon sastanka sa ministrom policije i njegovim saradnicima 21. aprila. Ova komisija trebalo bi da zaživi, objašnjava Pavlović, kao Komisija za istraživanje ubistava novinara i u njoj bi roditelji trebalo da budu partneri državnim organima u sprovođenje pune i nezavisne istrage o svakom konkretnom slučaju otmice beba iz porodilišta, dečjih odeljenja i drugih instituta.

Pored novih istraga, po rečima Pavlovića, biće otvorene i one istrage koje su zataškavane u periodu 2002-2006. godine i kasnije. Uslov roditelja je da u komisiji ne budu članovi nevladinih organizacija, kao ni oni koji su na bilo koji način učestvovali u zataškavanju istraga. Oni kažu i da su nezadovoljni postupanjem doskorašnjeg Ombudsmana.

Ovo Udruženje duboko veruje da je u pitanju organizovani kriminal i zato su se obratili i Tužilaštvu za tu oblast. Krivičnu prijavu su, između ostalih, podneli i protiv Slobodana Radovanovića, u to vreme okružnog tužioca, kasnije Tužioca za organizovani kriminal, kao i protiv pojedinaca u Republičkoj inspekciji za zdravstvo. Njih takođe smatraju odgovornim za zataškavanje. Kako kažu, policiji su podneli dokaze o tome koji službenici MUP-a su učestvovali u sklanjanju medicinske dokumentacije i parafinskih kalupa (koji se rade posle obdukcije).

- Poslaničkim grupama smo se obraćali tražeći da ne bude izglasan Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, jer umesto istine o sudbini naše dece, on nudi odštetu. Drago nam je što je povučen iz procedure. Nemamo ništa protiv "leks specijalisa", ali tek kad Komisija završi posao i kad se vidi o kojim krivičnim delima je reč i koga treba goniti. Tek posle toga, oni roditelji koji budu hteli odštetu, moći će da je traže - konstatuje Pavlović.

Osim što se francuski Interpol bavio slučajem beba za koje se veruje da su prodate u ovoj zemlji, pod lupom Interpola bila je i tzv. bugarska veza. Kako kaže Pavlović, jedan broj beba odlazio je i preko Bugarske u Grčku, Tursku, SAD i zapadnu Evropu.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 04.07.2017.
Naslov: Redakcija