Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O MEĐUBANKARSKIM NAKNADAMA I POSEBNIM PRAVILIMA POSLOVANJA KOD PLATNIH TRANSAKCIJA NA OSNOVU PLATNIH KARTICA: Cilj Nacrta zakona je da se snižavanjem provizije pri plaćanju na automatima i u trgovinama stimuliše bezgotovinsko plaćanje. Predviđeno je svođenje naknade na pola procenta za plaćanje debitnom, odnosno na 0,6 odsto ako bi se plaćalo kreditnom karticom


Broj platnih kartica u Srbiji na kraju 2016. godine bio je 6.900.000, što je za 9,4 odsto više nego u prethodnoj godini. U isto vreme, Narodna banka Srbije izradila je Nacrt zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica – javna rasprava je u toku – kako bi se snizile provizije pri plaćanju na automatima i u trgovinama, i tako stimulisalo bezgotovinsko plaćanje.

Kada je reč o korišćenju platnih kartica u Srbiji, prvi put, korisnici više plaćaju kreditnim nego debitnim karticama.

Međutim, zbog visokih naknada od 1,6 do tri odsto, na prihvatnim mestima za kartice priželjkuju da kupci plaćaju kešom – čekajući smanjenje provizije.

"Sigurno da bi bili konkurentniji na tržištu. Na primer, na ulju imamo šest posto marže a banka nam uzme dva do tri odsto kad platite karticom i bukvalno deli sa mnom zaradu", objašnjava prodavac auto-delova iz Beograda Zoran Martinović.

Narodna banka pripremila je Nacrt zakona kojim bi se naknade svele na pola procenta za plaćanje debitnom, odnosno na 0,6 odsto ako bi se plaćalo kreditnom karticom.

"Ta provizija koja je bila veoma visoka će biti smanjena i na taj način će se pospešiti kartičarstvo. Kartičarstvo u Srbiji će pokriti i onaj deo, pretpostavljam, koji se odnosi i na mala plaćanja ne samo na velika plaćanja gde vi možete da odredite te provizije i da budu više", ističe predsednik Odbora Privredne komore Srbije za kartičarstvo Vesna Džudović.

Ideja je da se sa što manje gotovine u opticaju smanji i siva ekonomija. Ali, i kartice kakve poznajemo polako odlaze u prošlost, ustupaju mesto plaćanju preko mobilnih telefona, gde su provizije zanemarljive.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragan Stojev, 06.06.2017.
Naslov: Redakcija