Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O KLIMATSKIM PROMENAMA: Usvajanjem zakona doći će do promena u skoro svim sektorima, jer se mere koje zakon donosi primenjuju kroz različite sektorske politike


Nacrt zakona o klimatskim promenama donosi promene u skoro svim segmentima zaštite životne sredine, izjavio je u Kraljevu resorni ministar Goran Trivan, izražavajući spremnost za razvijanje saradnje sa lokalnim samoupravama na tim pitanjima.

Na predstavljanju Nacrta tog zakonskog akta, koji je organizovao Tim koordinatora gradova i opština sliva Zapadne Morave, predstavljena su zakonska rešenja, mere i aktivnosti koje donosi zakon o klimatskim promenama s ciljem efikasnije borbe protiv klimatskih promena i ublažavanja njihovih posledica, saopštilo je Ministarstvo.

"Svedoci smo sve češćih klimatskih ekstrema - bujičnih poplava, suša i brojnih drugih posledica globalne promene klime. Usvajanjem jednog od naših najznačajnijih zakona, doći će do promena u skoro svim sektorima, jer se mere koje zakon donosi primenjuju kroz različite sektorske politike. Međutim, ono što ćemo najpre morati da menjamo, to je kako se kao pojedinci ponašamo prema životnoj sredini", naglasio je Trivan.

On je u diskusiji ukazao na najznačajnija ekološka pitanja u Srbiji i aktivnosti Ministarstva na njihovom rešavanju.

Predstavnici lokalnih samouprava na području sliva Zapadne Morave bili su zainteresovani da čuju, ne samo šta će doneti zakon o klimatskim promenama, već i kakvi su planovi i mogućnosti saradnje u rešavanju različitih ekoloških pitanja u ovom delu Srbije, naročito kada je u pitanju rad regionalnih deponija, sanacija divljih deponija, funkcionisanje Zelenog fonda, itd.

Ministar Trivan izrazio je spremnost na razvijanje saradnje sa lokalnim samoupravama radi zajedničkog cilja.

"Ovo područje je ekonomski i ekološki značajno, i neophodan je ozbiljan i temeljan pristup projektima kojima će se rešavati pitanje prečišćavanja otpadnih voda, upravljanja otpadom, remedijacije zemljišta, ali i drugih aspekata zaštite životne sredine. Ministarstvo zaštite životne sredine će pružiti punu podršku i stručnu pomoć lokalnim samoupravama da se ovi ekološki problemi uspešno rešavaju, u interesu građana, ne samo područja u slivu Zapadne Morave, već i celokupne Srbije", zaključio je Trivan.

Izvor: Vebsajt Blic, 03.05.2018.
Naslov: Redakcija