Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O KOMUNALNOJ MILICIJI: Komunalni milicajci će pomagati gradskim službama pri isključenju struje, vode, kontrolisati posedovanje karte za gradski i prigradski prevoz, proveravati taksiste i njihove licence za rad, reagovati po prijavama građana u vezi sa bukom


Komunalna policija uskoro bi mogla da dobije naziv – milicija, zaposliće još 1000 milicionera kojima će nadležnosti biti proširene tako da mogu da zaustavljaju automobile i proveravaju karte u prevozu – predloženo je novim Nacrtom zakona o komunalnoj miliciji, koji je nedavno predstavljen na javnoj raspravi Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu pripremilo je Nacrt novog zakona, koji predviđa da komunalna policija ubuduće bude milicija, ali i da se ovlašćenja ove službe proširuju, pa će tako "milicajci" ili "milicioneri" moći da zaustavljaju automobile (što je posao isključivo saobraćajne policije), da pružaju i asistencije u izvršenjima službi u jedinicama lokalne samouprave, a pomoć službama pružaće na osnovu odobrenja načelnika komunalne milicije.

Ovo, praktično znači da će komunalci ubuduće pomagati gradskim službama pri isključenju struje, vode, da kontrolišu da li imate kartu za gradski i prigradski prevoz, da proveravaju taksiste i njihove licence za rad, da reaguju po prijavama građana u vezi sa bukom…

Naziv ove službe i njenih pripadnika će se promeniti, ako ovaj zakon bude usvojen, jer je Zakonom o izmenama Zakona o policiji ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018) utvrđeno da pravo na upotrebu naziva "policija" ima isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane.

Komunalni milicioneri, ako ovaj Nacrt zakona bude pretočen u predlog, a potom i usvojen u Narodnoj skupštini, imaće zadatak i da "preduzimaju hitne mere zaštite životne sredine, zaštite od elementarnih i drugih nepogoda, zaštite od požara i druge zaštite iz nadležnosti opštine, odnosno grada, kad te mere ne mogu pravovremeno da preduzmu drugi nadležni organi jedinice lokalne samouprave i ovlašćene organizacije, o čemu odmah obaveštava te organe odnosno organizacije".

Jedno od predloženih rešenja koje buni jeste mogućnost, odnosno ovlašćenje komunalnih milicajaca da "zaustavljaju i pregledaju lica, predmete u vozila", moći će "privremeno da oduzimaju predmete", imaju pravo da "provere identitet", a u svom radu mogu i da primene "sredstva prinude".

Novina bi mogla da bude i da određene zadatke milicajci obavljaju bez uniforme, dakle u civilu i to po pisanom nalogu načelnika komunalne milicije.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da je ove izmene zakona inicirao Grad kako bi mogao da zaposli dodatne službenike. Prema njegovim rečima, u ovom trenutku u Beogradu postoji 360 komunalnih policajaca, što nije dovoljno da se uvede komunalni red.

Očekujemo da ćemo odmah po usvajanju zakona, tokom tekuće godine, obezbediti još 300 pripadnika Komunalne policije. Plan je da u narednih nekoliko godina Komunalna policija dobije oko 1.000 novih policajaca, što će biti dovoljno da "pokrijemo" čitav grad. Komunalni policajci su na raspolaganju građanima i kada je u pitanju problem buke, problem nepropisnog parkiranja na trotoarima, kontrola odlaganja smeća, način na koji se izvode kućni ljubimci, odnosno čitav niz problema sa kojima se susreću građani – istakao je zamenik gradonačelnika.

Ipak, postoje sumnje da je ovo još jedan put za novo zapošljavanje u državnoj službi, jer komunalnu policiju sada nemaju svi gradovi u Srbiji, niti opštine, a ovim rešenjima se upravo to predlaže – da ih imaju svi gradovi i opštine.

Komunalni milicionar mora da ispunjava i posebne uslove:

 1) ima psihofizičku sposobnost za obavljanje poslova komunalne milicije;

 2) ne postoje bezbednosne smetnje za obavljanje poslova;

 3) ima položen ispit za komunalnog milicionara;

 4) ima stečeno najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju i najmanje jednu godinu radnog iskustva u struci.

Izvor: Vebsajt Danas, A. Popović, 01.03.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija