Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ORGANIZACIJI I NADLEŽNOSTI DRŽAVNIH ORGANA U SUZBIJANJU ORGANIZOVANOG KRIMINALA, TERORIZMA I KORUPCIJE: Udruženje tužilaca ukazuje da se rokovi, način postupanja i način službene komunikacije posebnih odeljenja viših javnih tužilaštava i organizacione jedinice MUP-a nadležne za suzbijanje korupcije uređuju aktom koji zajedno donose ministri pravde i unutrašnjih poslova, što je direktno mešanje drugih grana vlasti (izvršne) u rad tužilaštva kao posebnog državnog organa


U Srbiji su radom počela specijalna odeljenja za borbu protiv kriminala i korupcije. Reorganizaciju u sudstvu uvodi novi Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016). Dok iz Ministarstva pravde poručuju da će novi sistem značajno doprineti smanjenju korupcije, Udruženje tužilaca ukazuje na to da napretka neće biti dok je pravosuđe pod političkim uticajem.

Udruženje tužilaca Srbije pozdravlja donošenje ovog Zakona i borbu protiv korupcije ali ukazuje na neke njegove nedostatke.

Na primer, rokovi, način postupanja i način službene komunikacije posebnih odeljenja viših javnih tužilaštava i organizacione jedinice MUP-a nadležne za suzbijanje korupcije uređuju se aktom koji zajedno donose ministar nadležan za poslove pravosuđa i ministar nadležan za unutrašnje poslove, što je direktno mešanje drugih grana vlasti (izvršne) u rad tužilaštva kao posebnog državnog organa, i da je trebalo da takva odredba propisuje da takav akt donosi Republički javni tužilac.

- Iz postupka selekcije kandidata za rad u tim posebnim odeljenjima isključeno je Državno veće tužilaca, koje je po Ustavu i zakonima jedini organ koji može da utvrđuje dostojnost, stručnost i osposobljenost nosilaca javnotužilačke funkcije. Viši javni tužilac postavlja rukovodioca posebnog odeljenja na osnovu diskrecionog ovlašćenja, što predstavlja potencijalno opasnu koruptivnu tačku.

Još jedna tačka uticaja na postupanje jeste što se zamenici javnih tužilaca upućuju u posebna odeljenja, ne biraju se. To znači da mogu da budu vraćeni u svoja tužilaštva nižeg ranga bez ikakvog obrazloženja i na taj način im se ne garantuje stalnost funkcije u posebnim odeljenjima. Udruženje tužilaca Srbije se zalaže da budu birani na oglasu od strane DVT za zamenike višeg javnog tužioca - kaže Nenad Stefanović, član UO Udruženja tužilaca.

Izvor: Vebsajt Udruženje tužilaca, 02.03.2018.
Naslov: Redakcija