Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA: Deo advokata nezadovoljan odlukom o odlaganju Izborne sednice Skupštine AKB-a za januar 2017. godine


Ne stišava se bura oko izbora za rukovodioce i organe Advokatske komore Beograda (AKB). Nakon odluke Ustavnog suda da stavi van snage odredbe Statuta Advokatske komore Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 93/2016 - dalje: Statut), koje su onemogućavale oko 160 advokata da glasaju, i odlaganja izbora za 2017. godinu, predsednik izborne komisije podneo je ostavku.

Pojedini advokati kritikuju odluku o odlaganju sednice Skupštine AKB, tvrdeći da za to nema razloga. Navode da Ustavni sud nije doneo privremenu meru da bi odložio izbore, već baš zato što su već bili zakazani, te da je bilo potrebno samo vratiti izbrisane advokate na birački spisak i izbore organizovati 3. decembra, kako je prvobitno planirano.

Deo advokata AKB-a sumnja u motive organizatora izbora, zbog čega pripremaju alternativu. Pokrenuta je inicijativa za prikupljanje 400 potpisa, za opoziv predsednika, potpredsednika i Upravnog odbora u slučaju da izbori ne budu održani 21. januara 2017. godine.

Zbog odluke Ustavnog suda reagovao je advokat Milinko Trifković i to ostavkom na funkciju predsednika izborne komisije. U otvorenom pismu je rekao da je to uradio zbog pritisaka koje je trpeo od kolega, kao i da na isti način tumači i odluku Ustavnog suda.

"Iako je Odluka Ustavnog suda afirmativna za rad Izborne komisije, u njoj sam video pritisak koji se sastoji u tome da je Ustavni sud o predlogu predlagača odlučio u roku od osam dana. Ja ne mogu, kao advokat, u redovnom sudu da dobijem privremenu meru za osam dana, čak i kada je u pitanju nasilje u porodici ili "štamparka", pa ko je sada tu diskriminisan?", navodi Trifković.

Bez obzira na sve kritike, odluka je pala - izbori su odloženi za 21. januar 2017. godine. Do tada, na čelu komore ostaje Slobodan Šoškić, koji je na toj funkciji, sa prekidom, od 2010. godine.

Izvor: Vebsajt N1, Nikola Radišić, 04.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija