Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Pravo da podnese predlog sudu ima svako lice koje misli da je oštećeno - roditelji, braća i sestre, bake i deke. Sudija će imati pravo da u okviru svoje diskrecije, na ime nematerijalne štete za propuste države, odrede naknadu do 10.000 evra


Dve godine čekalo se da Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji ugleda svetlost dana. Pošto je usvojen na sednici skupštinskog Odbora za pravosuđe, upućen je poslanicima na razmatranje. Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović, koji je jedan od pisaca zakona, poručuje porodicama da ne očekuju čuda, ali isto tako veruje da će pravosuđe pružiti odgovore na mnoga pitanja koja su decenijama mučila roditelje.

Hiljade ljudi koji čekaju odgovor na pitanje o nestalim bebama ne veruju da će doći do istine. Čedomir Backović kaže da zakon u oblasti kriminaliteta ima ograničen domet.

- Zakoni su vrlo daleko od stopostotnog izravnavanja situacije nastale nekim socijalno neprihvatljivim ponašanjem - rekao je Backović.

Istakao je da su roditelji konsultovani pri izradi zakona, kao i nadležna ministarstva - zdravlja, unutrašnjih poslova.

Prema Predlogu zakona, pravo da podnese predlog sudu ima svako lice koje misli da je oštećeno - roditelji, braća i sestre, bake i deke.

Backović je naveo da je značajna karakteristika tog procesa to što nije adversoran, što znači da sudija po sopstvenom nazoru traga za istinom, kako kaže, kao nekada istražni sudija.

Sudije će biti specijalno obučavane za taj postupak. Suđenja će se vršiti u četiri centra Apelacionog suda - u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Beogradu.

Sudija će imati pravo da u okviru svoje diskrecije, na ime nematerijalne štete za propuste države, odrede naknadu do 10.000 evra.

Usvajanje zakona, prema rečima Backovića, očekuje se do kraja godine.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine naloženo je da se Zorici Jovanović, kojoj je 1983. godine nestala beba, isplati 10.000 evra, kao i da Srbija utvrdi šta joj se dogodilo.

Ipak, na Predlog zakona se čekalo do 2019. godine.

Backović je naveo da je situacija roditelja nestalih beba jedna od najtežih, kao i da sama neizvesnost dodaje patnju roditeljima kao žrtvama krivičnog dela.

Pojedini roditelji smatraju da zakon preko tajnih centara moći pokušava da prekine sve istrage.

Backović je istakao da je razotkrivanje tajnih centara moći dužnost države i da sa njima treba postupati u skladu sa zakonom.

Izvor: Vebsajt Kurir, 03.11.2019.
Naslov: Redakcija