Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Skupštinski Odbor za pravosuđe podržao Predlog zakona


Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu jednoglasno je u načelu usvojio Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji i uputio ga parlamentu na razmatranje.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je na sednici Odbora da je reč o Predlogu zakona koji se niz godina nalazio u fazi pripreme i usaglašavanja.

"Osim toga što prilazi ovoj materiji na jedan efektivan i sprovodljiv način, kako bi se taj društveno-socijalan problem pokušao privesti kakvom takvom kraju, Predlog zakona nosi sa sobom i veliki značaj zbog stave Komiteta ministara Saveta Evrope o neophodnosti njegovog usvajanja", rekao je Backović.

Prema njegovim rečima, Predlog zakona je više puta išao na javnu raspravu i sa domaćom stručnom javnošću, kao i sa Komitetom.

Više od 2.000 roditelja u Srbiji, okupljenih u udruženjima, traži istinu o bebama rođenim pre dve, tri i više decenija jer ni tela dece, ni prateću dokumentaciju, posebno umrlice, mnogi od njih nikada nisu dobili.

Izvor: Vebsajt Kurir, 30.10.2019.
Naslov: Redakcija