Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Inicijativa za ocenu ustavnosti Uredbe o ostvarivanju posebnih prava pravosudnih funkcionera i zaposlenih u pravosudnim organima i upravi za izvršenje krivičnih sankcija sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o ostvarivanju posebnih prava pravosudnih funkcionera i zaposlenih u pravosudnim organima i upravi za izvršenje krivičnih sankcija sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija ("Sl. glasnik RS", br. 95/2017 - dalje: Uredba), kojom je uvela "posebne penzije" za pravosudne funkcionere i zaposlene u pravosudnim organima i Upravi za izvršenje zavodskih sankcija na Kosovu. Iako je prate mnoge nedoumice, ono u šta je stručna javnost sigurna jeste da se pitanje penzija ne može uređivati Uredbom.

Sudije, zamenici tužilaca i zaposleni u pravosudnim organima u Kosovskoj Mitrovici, od 26 oktobra 2017. godine, prema Uredbi imaju pravo na "posebnu penziju". Za razliku od svih ostalih građana Srbije, u Uredbi se navodi da se "pravo na posebnu penziju ostvaruje ako nisu ispunjeni uslovi za penziju koji su predviđeni propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju".

Vladi, Ministarstvu pravde i Kancelariji za Kosovo i Metohiju upućena su pitanja koji su razlozi za donošenje ove Uredbe, da li se ona odnosi i na sudije koje su se integrisale u kosovsko pravosuđe čime bi oni primali i penziju od Srbije i platu od kosovskih institucija, kao i kako je moguće da se Uredbom uvodi nova kategorija penzija koje nisu predviđene zakonom. Odgovora međutim nema.

U Društvu sudija Srbije navode da su se i njima obratile kolege sa Kosova sa brojnim pitanjima oko ove Uredbe.

"Vanredna sednica Upravnog odbora Društva sudija je zakazana, ali ne samo da razmotrimo Uredbu nego uopšte da razmotrimo da li je i na koji način narušeno jedinstvo pravnog poretka u Srbiji. Mi možemo samo da vidimo da su Uredbom regulisana ustavom garantovana prava na imovinu, zdravstveno osiguranje što je inače nedozvoljeno. To su prava koja mogu da se uređuju samo zakonom", ocenila je Dragana Boljević.

Narodna stranka zbog toga je pokrenula inicijativu za ocenu ustavnosti ove Uredbe, kao i čina polaganja zakletve sudija srpske nacionalnosti na Kosovu.

"Od 26. oktobra ne postoje srpski sudovi i srpska tužilaštva na teritoriji AP Kosovo i Metohija. Oni su penzionisani. Osim toga što je ukinuta osnova države, a to je sudstvo na teritoriji Kosova i Metohije, građani Republike Srbije, bilo odavde koji imaju neki slučaj za koji je nadležan sud na Kosovu i Metohiji, ne samo građani Srbije sa prebivalištem na Kosovu, više nemaju pravo na pristup sudu", izjavio je Vladimir Todorić.

Podsećaju da je Ustavni sud ukinuo uredbe koje su se odnosile na matične knjige, katastar i prelazak administrativne linije, kao i da je u postupku ocena ustavnosti o posebnim penzijama za pripadnike MUP-a na Kosovu.

Izvor: Vebsajt N1, Đorđe Nasković, 03.11.2017.
Naslov: Redakcija