Zastava Bosne i Hercegovine

SPORAZUM O PRAVOSUĐU BEOGRADA I PRIŠTINE: Srpske sudije i tužioci potpisali izjavu o integraciji u kosovsko pravosuđe. Sporazum predviđa da će krivični predmeti biti procesuirani u sudovima na severu, dok će se građanske parnice voditi u sudovima na jugu. Planira se i osnivanje posebnog odeljenja Apelacionog suda u Kosovskoj Mitrovici, s obzirom na to da je dosad postojao samo jedan apelacioni sud sa sedištem u Prištini


U Prištini je 24. oktobra 2017. godine imenovano 42 srpskih sudija i 14 tužilaca Osnovnog suda i Tužilaštva u Severnoj Mitrovici.

Po imenovanju, srpske sudije i tužioci su potpisali izjavu u kojoj stoji da su "spremni i voljni" da se integrišu u pokrajinsko pravosuđe u skladu sa zakonom i dogovorenim zaključcima koji se tiču procesa integracija.

Tekst izjave, koju su potpisivali, je statusno neutralan, bez bilo kakvih statusnih obeležja, a na papiru na kojem nema grba, niti bilo kakvih drugih obeležja nepriznate države Kosovo.

Imenovanjem će, kako se navodi, u potpunosti biti sproveden Sporazum o pravosuđu, postignut u Briselu.

Sporazum predviđa da će krivični predmeti biti procesuirani u sudovima na severu, dok će se građanske parnice voditi u sudovima na jugu.

Glavni tužilac će biti Albanac, a predsednik suda Srbin, u skladu sa briselskim sporazumom.

Broj sudija i administrativnog osoblja biće srazmeran broju i strukturi stanovništva u tom delu Kosova.

Planira se i osnivanje posebnog odeljenja Apelacionog suda u Kosovskoj Mitrovici, s obzirom na to da je dosad postojao samo jedan apelacioni sud sa sedištem u Prištini.

Kosovski predsednik Hašim Tači je ocenio da imenovanje sudija i tužilaca iz "nevećinskih zajednica u potpunosti održava multietničku prirodu Kosova".

Imenovanju i potpisivanju Izjave prisustvovali su međunarodni predstavnici na Kosovu.

Ministar pravde Nela Kuburović izjavila je da je integracijom srpskih tužilaca i sudija olakšan pristup pravdi, posebno onima koji žive južno od reke Ibar.

"Davanjem izjava o pristupanju srpskih tužilaca i sudija pokrajinskom pravosuđu ojačani su principi vladavine prava i pristup pravdi svih građana Srbije koji žive u južnoj srpskoj pokrajini", navela je Kuburović.

Od 1999. godine Srbi na Kosovu i Metohiji nisu u potpunosti imali mogućnost na pravično suđenje i pravnu zaštitu, što je naročito bilo izraženo na području južno od Ibra, gde među sudijama i tužiocima nije bilo predstavnika srpske nacionalnosti, podsetila je ministarka pravde.

Takođe je ukazala da će sprovođenjem dela Briselskog sporazuma o pravosuđu, Srbi na KIM dobiti veću pravnu zaštitu i pravo na pravično suđenje, jer će im u svim srpskim sredinama, pa i južno od Ibra, pravdu deliti srpske sudije i tužioci.

Kuburović je dodala da će biti uspostavljen veći javni red i mir u srpskim sredinama, jer će se u okviru pravosudnih organa ubuduće sprovoditi i krivični postupci.

"Integracijom 42 sudije, 14 tužilaca i 145 administrativnog osoblja, koji su dali izjavu u Prištini, još jednom je potvrđeno da Srbija poštuje sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom, što se ne može reći za prištinsku stranu. Prošlo je više od 1.600 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma, kada je Priština preuzela obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, što nije učinjeno do danas", napomenula je Kuburović.

Izvor: Vebsajt RTV, 24.10.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija