Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOZI ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O USTAVNOM SUDU I O ZAŠTITI PRAVA NA SUĐENJE U RAZUMNOM ROKU: Usvajanje zakona očekuje se do kraja oktobra 2023. godine


Ministarka pravde Maja Popović predstavila je koizvestiocu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Srbiju Akselu Šeferu rezultate reformskih aktivnosti koje su, nakon usvajanja Ustavnih amandmana, sprovedene u oblasti pravosuđa.

Popović je Akselu Šeferu predstavila normativne okvire koji regulišu nadležnosti, način rada i izbor članova Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, kao i ulogu tih organa u jačanju pravne sigurnosti i vladavine prava.

Ministarka je sagovornika obavestila da su u skupštinskoj proceduri Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o Ustavnom sudu i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, koje je pripremilo Ministarstvo pravde, a čije se usvajanje očekuje u oktobru. Ona je naglasila da je u toku i izrada neophodnih podzakonskih akata za potpunu primenu novih pravosudnih zakona.

Popović se na kraju razgovora zahvalila na podršci koju Savet Evrope pruža Srbiji u uspostavljanju visokih standarda demokratije i ljudskih prava.

Sastanku su prisustvovali pomoćnici ministra pravde Branislav Stojanović i Vladimir Vinš, vršilac dužnosti šefa Misije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk i sekretar Monitoring komiteta Saveta Evrope Agnješka Šklana.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Novosti, V.N., 03.10.2023.
Naslov: Redakcija