Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Prihvatljivost ponude u kojoj je jedan od članova grupe privrednih subjekata bio u blokadi


U ovom tekstu ukazuje se na načine na koje je moguće ispuniti uslove za ispunjenje kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta kada je u pitanju zajednička ponuda.

Svim učesnicima u postupcima javnih nabavki već je dobro poznato da je osnove za isključenje neophodno da ispunjavaju svi ponuđači, (članovi grupe, podizvođači, kao i drugi subjekti čije kapacitete koriste privredni subjekti u postupcima javnih nabavki.) dok sa druge strane kriterijume za izbor privrednog subjekta koji se odnose na finansijski i ekonomski i tehnički i stručni kapacitet mogu ispunjavati koristeći kapacitete članova grupe privrednih subjekata ili koristeći kapacitete drugih subjekata.

To praktično znači da ukoliko naručilac propiše uslov koji se odnosi na finansijski i ekonomski kapacitet, da ponuđač nije bio u blokadi u prethodne tri godine do dana za podnošenje ponuda, moguće je da takav uslov privredni subjekt dokazuje preko svog člana grupe. Ovakva situacija je veoma jasna i propisana je članom 130. Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019 - dalje: ZJN) u kome je nedvosmisleno propisano da privredni subjekti mogu da dokazuju kriterijume za kvalitativni izbor privrednog subjekta iz čl. 116 i 117. Ovog zakona koristeći kapacitete članova grupe privrednih subjekata ili koristeći kapacitete drugih subjekata na način propisan ovim članom. Takođe, tome u prilog ide i činjenica da su svi članovi grupe privrednih subjekata solidarno odgovorni za izvršenje ugovora o javnoj nabavci.

Kao primer iz prakse koji potvrđuje ovakvu situaciju jeste rešenje Republičke komisije broj 4-00-698/2021 od 03.12.2021. godine u kome je usvojen zahtev za zaštitu prava od strane podnosioca zahteva koji je osporavao način na koji je naručilac sproveo stručnu ocenu ponuda i njegovu ponudu odbio kao neprihvatljivu. Naime, ponuda podnosioca zahteva je zajednička ponuda u kojoj su učestvovala još dva člana grupe. Naručilac je pretragom na internet stranici Narodne banke Srbije utvrdio da je jedan član grupe podnosioca zahteva bio u blokadi u periodu od 26.09.20218.god. do 05.10.2022.god. i na osnovu toga ponudu podnosioca zahteva ocenio kao neprihvatljivu.

Republička komisija je ovakvu odluku naručioca ocenila kao neosnovanu i naglasila da ukoliko naručilac smatra da bilo koji uslov iz konkursne dokumentacije treba da ispuni svaki član grupe, postavljen po čl. 116 i 117 ZJN neophodno je da takav uslov jasno i nedvosmisleno propiše konkursnom dokumentacijom, kako bi na taj način ponuđači bili u situaciji da na zahtevani uslov odgovore tačno onako kako se i traži u konkursnom dokumentaciji.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Ponuđači Srbije, 03.10.2022.
Naslov: Redakcija