Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSNO-INFORMATIVNOJ AGENCIJI UPUĆEN JE U PARLAMENT NA USVAJANE PO HITNOM POSTUPKU


Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosno-informativnoj agenciji koji je Vlada Republike Srbije usvojila krajem avgusta 2017. godine, a kojim se proširuju ovlašćenja direktora Agencije, izazvao je brojne reakcije javnosti.

I dok je predsednica Vlade navodi da Brisel prati donošenje zakona u Srbiji, prema objavljenim dokumentima, ovaj zakon nije preveden ni na jedan službeni jezik Evropske unije.

Tako bi, kaže Vladimir Međak iz Evropskog pokreta, trebalo da bude od 2014. godine sa svim zakonima koji su važni za proces evrointegracija Srbije.

Međutim, u Predlogu zakona koji je usvojila vlada u Izjavi o usklađenosti sa propisima evropske unije koja je obavezni prateći dokument, na pitanje da li je propis preveden na neki službeni jezik evropske unije navodi se: "NIJE".

"Jasno se vidi da zakon nije poslat u EK. Tu su sad dve mogućnosti. Ili da neko nije popunio izjavu o usklađenosti kako treba, što je opet moguće, tehnička greška, ili da premijerka nije dobila pravu informaciju u ovom slučaju", kaže Međak.

U samim odredbama zakona profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union Bogoljub Milosavljević, međutim, ne vidi ništa sporno.

"Jedno što je ovde različito u poređenju sa nekim drugim organima to je pitanje javnog konkursa za prijem koji ovde kako stoji u zakonu nije pravilo, dakle može ga biti ali ga ne mora biti", kaže Milosavljević.

Predlog zakona upućen je u parlament na usvajanje po hitnom postupku. Na potrebu ograničavanje takve prakse (usvajanja zakona po hitnom postupku) Evropska komisija ukazala je u svom prošlogodišnjem izveštaju o Srbiji.

Izvor: Vebsajt N1, Đorđe Nasković, 04.09.2017.
Naslov: Redakcija