Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRTI ZAKONA O ZAPOSLENIMA U JAVNIM SLUŽBAMA I O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SISTEMU PLATA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU: Usvajanje zakona očekuje se do kraja septembra 2017. godine


Javna rasprava o Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama ulazi u završnicu, pa se novi zakon, od kojeg se očekuje da jednako vrednuje iste poslove i učinak zaposlenih na različitim pozicijama u javnim službama, može očekivati do kraja septembra 2017. godine

U Palati "Srbija" u okviru javne rasprave razgovarano je sa predstavnicima sindikata.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović uveren je da će novi zakon uspostaviti transparentan, pravičan i upravljiv sistem.

"U takvom sistemu moći će da se vrednuje učinak, a građani će moći da računaju na kvalitetniju uslugu", rekao je Kasalović.

Prema njegovim rečima, zakon treba da bude "slika uspešne države", a mogao bi da bude usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srbije do kraja septembra 2017. godine.

"Želimo da uspostavimo sistem koji je transparentan, pravičan i upravljiv i da u trenutku kada bude doneta odluka Vlade Republike Srbije, da se novac za povećanje plata na taj način raspodeli i da svi zaposleni u javnom sektoru imaju faktički čistu sliku, da imaju motivaciju da rade bolje, da napreduju i da na taj način i građani i građanke dobiju kvalitetniju uslugu kada su u pitanju bolnice, kulturne ustanove, socijalna zaštita i obrazovanje", kaže Kasalović.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru je, navodi Kasalović, deo šire reforme sistema plata i radnih odnosa u javnom sektoru.

Kaže da je taj sistem do sada bio netransparentan, neupravljiv i nepravičan, što je dovelo do toga da smo u javnom sektoru imali situacije da se za isti posao dobija veća plata ili da neko ko radi nešto manje na određenom radnom mestu, a to je bilo vrlo vidljivo, dobija istu zaradu.

"Mi ovim zakonom, uspostavljanjem sistema, želimo to da izbegnemo i da vrednujemo rad koji nije isti kada je u pitanju medicinska sestra koja radi u Hitnoj službi, gde se izlaže i riziku svog zdravlja i medicinska sestra koja radi na oftamologiji", rekao je Kasalović i dodao da je namera da se vrednovanjem kroz učinak obezbedi značajano veća zarada.

Kasalović kaže da nacrt tog zakona u ovom trenutku ne utiče direktno na povećanje plata bilo kome, ali direktno utiče na to da nikome neće plata biti smanjena u trenutku primene zakona.

Javne rasprave o nacrtima zakona održane su do sada i u Novom Sadu i Kragujevcu, a Kasalović podseća da su radna grupa, kao i predstavnici Ministarstva, u samoj pripremi nacrta održali više sastanaka sa sindikatima, sa zainteresovanim i stručnjacima iz ove oblasti, sve u cilju dobijanja kvalitetnih nacrta zakona.

"Ideja nam je bila da i ovoga puta obezbedimo veće učešće sindikata u kreiranju politika", ističe Kasalović.

Navodi da se javnoj raspravi čulo dosta primedbi i sugestija koje su ugrađene u same nacrte zakona, te da se pojedine primedbe i sugestije još usklađuju sa resornim ministarstvima, pre svega sa Ministarstvom finansija.

Do sada je, kaže, više od 70 odsto tih predloga ugrađeno u nacrte zakona.

Nakon završetka javne rasprave 6. septembra Kasalović kaže da će biti održan još jedan krug konsultacija posle koga će formalno biti utvrđeni nacrti zakona i upućeni Vladi Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt RTS, 04.09.2017.
Naslov: Redakcija