Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU: Nakon JKP "Čistoće" i JKP "Vodovod i kanalizacija" iz Novog Sada angažuje privatno obezbeđenje. Raspisan je tender na kojem će biti odabrana agencija za obezbeđenje, koja će biti zadužena da za 35 miliona dinara brine o objektima vodosnabdevanja. Predmet zaštite biće više od 90 objekata: pogona, bunara, izvorišta, crpnih i pumpnih stanica, koji će biti pod stalnim nadzorom profesionalnog obezbeđenja


U javnosti se još nije stišala bura oko odluke JKP "Čistoća" da angažuje privatno obezbeđenje, koje će čuvati kontejnere, a na isti korak odlučilo se još jedno novosadsko gradsko komunalno preduzeće. JKP "Vodovod i kanalizacija" raspisalo je tender na kojem će odabrati agenciju za obezbeđenje, koja će biti zadužena da za 35 miliona dinara brine o objektima vodosnabdevanja.

Na to se, kako objašnjavaju u "Vodovodu", nisu odlučili bez osnova. Ovakvo rešenje morali su da traže, jer ih obavezuje zakon.

- Raspisali smo tender za angažovanje profesionalnog obezbeđenja, jer su objekti kojima gazdujemo od strateškog značaja, a da bi se osigurali, neophodan je profesionalni i konstantan nadzor - tvrde u "Vodovodu".

Zakon o privatnom obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2013 i 42/2015), kako navode u "Vodovodu", uređuje oblast zaštite i obezbeđenja objekata, a takođe i poslove i rad pravnih i fizičkih lica u oblasti privatnog obezbeđenja, uslove za njihovo licenciranje, način poslova i ostvarivanje nadzora nad njihovim radom.

- Obavezno obezbeđeni objekti su objekti od strateškog značaja za Republiku Srbiju i njene građane, kao i objekti od posebnog značaja, čijim oštećenjem ili uništenjem bi mogle nastupiti teže posledice po život i zdravlje ljudi - tumače nadležni u "Vodovodu". - Pod obavezno obezbeđenim objektima, smatra se i prostor na kome se ti objekti nalaze, kao i prateći objekti, što se odnosi i na mnoge naše objekte.

Predmet zaštite biće više od 90 objekata: pogona, bunara, izvorišta, crpnih i pumpnih stanica, koji će biti pod stalnim nadzorom profesionalnog obezbeđenja.

- Na taj način ćemo preduprediti opasnost od nasilnog ulaska u ove objekte - ističu u "Vodovodu". - Ne treba naglašavati od kakvog su značaja svi ti objekti za funkcionisanje Novog Sada.

Objekti "Vodovoda", inače, nisu bili bez zaštite ni do sada. Čuvali su ih radnici komunalnog preduzeća, ali kako propisi to više ne dozvoljavaju, oni će, kako saznajemo, biti prebačeni na druge poslove.

Tenderom se traže profesionalni radnici obezbeđenja za 819 objekata, koji će za 43.000 radnih sati preći više od 84.000 kilometara. Novi Sad, međutim, nema toliko značajnih vodoprivrednih objekata, objašnjavaju stručnjaci.

Izvor: Vebsajt Novosti, N. Subotić, 04.07.2017.
Naslov: Redakcija