Zastava Bosne i Hercegovine

STVARANJE ZAKONSKIH PREDUSLOVA ZA PRODAJU ROBE NA POLJOPRIVREDNOM GAZDINSTVU: Uskoro biti napravljen koncept da svako domaćinstvo, svako gazdinstvo može da se registruje i iznese svoje proizvode na prodaju, bilo da je reč o siru, prerađevinama od mesa, vinu ili drugim proizvodima. Uz mogućnost prodaje na licu mesta poljoprivrednici bi imali manje troškove čuvanja namirnica i transporta do veletržnica, odnosno bolju zaradu


Mnogi poljoprivrednici imaju problema sa plasmanom svojih proizvoda jer ponekad nema kupaca, a ponekad kupci, veletrgovci i nakupci značajno umanjuju cenu.

Uz to, kako bi prodali svoje proizvode, proizvođači moraju da zadovolje određena pravila kao da je reč o najrazvijenijim kompanijama na svetu, pa bi najava ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića da će uskoro biti napravljen koncept da svako domaćinstvo, svako gazdinstvo može da se registruje i iznese svoje proizvode na prodaju, bilo da je reč o siru, prerađevinama od mesa, vinu ili drugim proizvodima, trebalo da promeni ovu situaciju nabolje. To bi, kako je ministar rekao, omogućilo razvoj svakog mesta i svakog sela u Srbiji i značajno smanjilo troškove transporta robe.

Da se uz put, ispred kuća ili na njivama prodaju različiti poljoprivredni proizvodi svakodnevna je slika. Kako bi se plasman poboljšao, po svemu sudeći, potrebno je da se više pažnje posvetiti marketingu, kako bi što više kupaca znalo za ponudu. Uz mogućnost prodaje na licu mesta poljoprivrednici bi imali manje troškove čuvanja namirnica i transporta do veletržnica, odnosno bolju zaradu.

Sadašnja otkupna cena ovogodišnjeg roda krompira, luka, šargarepe od 20 dinara za kilogram najviše muči poljoprivrednike, pa najava o prodaji na licu mesta nije loša, pod uslovom da se na novac ne čeka dugo.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Z. Delić, 04.07.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija