Zastava Bosne i Hercegovine

STVORITI ZAKONSKE PREDUSLOVE ZA PRODAJU ROBE NA POLJOPRIVREDNOM GAZDINSTVU: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će napraviti koncept da svako domaćinstvo, svako gazdinstvo može da se registruje i na licu mesta prodaje svoje proizvode, bilo da je reč o siru, prerađevinama od mesa, vinu ili drugim proizvodima. Na taj način izbegavaju se troškovi transporta robe


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će svojim merama podržati proizvođače koji žele da svoje proizvode prodaju na licu mesta, na poljoprivrednom gazdinstvu, izjavio je ministar Branislav Nedimović.

 "Želimo da stvorimo takve zakonske preduslove gde proizvođači mogu svoje proizvode da prodaju na licu mesta, naravno poštujući kriterijume bezbednosti hrane."

On je rekao da smo imali situaciju, da ukoliko neko želi da se bavi preradom i to proda, morao je da zadovolji kriterijume kao da je reč o najrazvijenijim kompanijama na svetu.

Ministar Nedimović najavio je da će u narednih nekoliko meseci Ministarstvo napraviti koncept da svako domaćinstvo, svako gazdinstvo može da se registruje i iznese svoje proizvode, bilo da je reč o siru, prerađevinama od mesa, vinu ili drugim proizvodima.

"To je jedan od načina na koje se razvija svako mesto u Srbiji i svako selo. Na taj način ne prave se veliki troškovi transportujući robu", izjavio je ministar Nedimović.

"Mi ćemo dati novac iz budžeta Republike Srbije, 50% za opremu koja im je neophodna da bi se bavili tim poslom, kako za one koji se bave preradom mleka, preradom mesa ili preradom grožđa. Za devastirana područja izdvajaće se i više novca, 65% povraćaja", istakao je ministar.

Ministar je ukazao da će država pomoći vinarima, kojima su potrebne vinske sobe, jer su to mesta gde se svuda u svetu proda najveća količina vina, da te prostore adaptiraju kako bi mogli da prave i na licu mesta prodaju robu sa minimalnim troškovima, praveći dodatnu vrednost na finalnom proizvodu.

Izvor: Vebsajt Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, 02.07.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija