Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Jedna grupa roditelja traži hitan prijem kod premijerke i ministarke pravde, novu raspravu i izmene Predloga zakona. Druga udruženja traže formiranje nezavisne komisije po ugledu na Komisiju za istinu o ubistvima novinara. U istragu se uključio i francuski Interpol. Rok za pronalaženje rešenja, prema presudi Evropskog suda za ljudska prava, ali i Akcionom planu za Poglavlje 23, istekao je pre dve godine


Roditelji nestalih beba za novu Vladu Republike Srbije imaju stare zahteve. Kako je Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, povučen iz skupštinske procedure, jedna grupa roditelja traži hitan prijem kod premijerke i ministarke pravde, novu raspravu i izmene Predloga zakona. Druga udruženja traže formiranje nezavisne komisije po ugledu na Komisiju za istinu o ubistvima novinara. I jedni i drugi čekaju odgovor nadležnih. U istragu se uključio i francuski Interpol.

Godinama majka Ana Pejić pronalazi papir po papir da dokaže sumnju da je njena beba nestala. Upisana je bez imena, ali sa matičnim brojem, nedostaje papir koji bi potvrdio da je beba sahranjena, tvrdi majka. Grupa roditelja iz Srema je čekala na istragu nadležnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici, ali je pomoć potražila i od francuskog Interpola.

"Dali smo im dokumentaciju, nekoliko desetina stranica dokumenata su odneli. Nešto smo naknadno poslali mejlom", kaže Ana Pejić iz Grupe roditelja nestalih beba u sremskim porodilištima.

Dok čekaju prve informacije od međunarodne policije, nadaju se i rezultatima u Srbiji.

"Mi tražimo da država stane na našu stranu, tj. da budemo tim. Nikakav leks specijalis, ni ovaj koji je povučen, ni neki popravljeni, neće rešiti problem nestalih beba, nego će nastaviti našu agoniju", ističe Pejićeva.

Isti je cilj, ali drugačiji zahtevi Beogradske grupe koja godinama pokušava da dođe do istine. Oni se zalažu za donošenje leks specijalisa koji bi im pomogao. Na stari Predlog zakona koji bi mogao ponovo da dođe pred parlamentarce, imaju brojne primedbe i traže izmene.

"Smatramo da će imati sluha s obzirom na to da predloženi zakon apsolutno nije povoljan za roditelje, da je sraman, jer on govori samo o naknadi, a ne o istragama. Ključ svega i želja roditelja je da se sprovede istraga sa širim ovlašćenjima", kaže Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

Obaveza da Srbija nađe način da se slučajevi nestalih beba reše, stoji još od 2013. godine, posle odluke Evropskog suda za ljudska prava – u slučaju Zorice Jovanović, kojoj je povređeno pravo na porodični život. Rok za pronalaženje rešenja, prema presudi, ali i Akcionom planu za Poglavlje 23, istekao je pre dve godine.

"Propusti su brojni, prvo činjenica protoka ovoliko vremena i nedonošenja adekvatnog zakona, odnosno mehanizma. Drugo, i kada imamo neki eventualni, potencijalni mehanizam, pitanje njegove adekvatnosti je zaista veliko", tvrdi Ana Janković Jovanović iz Yucom-a.

U Ministarstvu pravde podsećaju da su zakon zajedno pisali nadležni i predstavnici roditelja.

"Ministarstvo pravde veruje da će nova Vlada Republike Srbije ponovo usvojiti taj Nacrt zakona i ponovo ga proslediti poslanicima na usvajanje", navode u Ministarstvu pravde.

Ne zna se tačan broj, ali procene su da u Srbiji više od 3.000 roditelja traga za bebama koje su im oduzete, pod izgovorom da su preminule u porodilištu.

Izvor: Vebsajt RTS, Ana Šuvalija Pešić, 04.07.2017.
Naslov: Redakcija