Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT AMANDMANA NA USTAV RS: Evropsko udruženje sudija upozorava da predložene izmene mogu biti opasne po sudijsku nezavisnost


Zbog Nacrta amandmana na Ustav RS u oblasti pravosuđa u Srbiji, koje su kritikovala domaća strukovna udruženja, zabrinuto je i Evropsko udruženje sudija. Ovo udruženje je pozvalo Srbiju da poštuje Univerzalnu povelju o sudiji i navelo da "deli zabrinutost" Konsultativnog veća evropskih sudija koje je ranije izdalo negativno mišljenje na konačan tekst Nacrta izmena Ustava Ministarstva pravde.

Povodom predloženog Nacrta amandmana na Ustav koji će uticati na organizaciju sudske vlasti, Evropsko udruženje sudija je na sastanku 25. maja u Berlinu donelo rezoluciju koja je dostupna i na sajtu Svetskog udruženja sudija, saopštilo je Društvo sudija Srbije.

Evropsko udruženje sudija u dokumentu podseća na odredbe Univerzalne povelje o sudiji da "nijedan sudija ne može biti upućen na drugo radno mesto niti unapređen bez svoje saglasnosti", zatim da "sudija ne može biti premešten, suspendovan ili razrešen ukoliko to nije predviđeno zakonom", a i tada samo u slučaju kada to proizlazi iz disciplinskog postupka, i uz poštovanje prava na odbranu i principa kontradiktornosti.

Zbog svega toga Evropsko udruženje sudija u zaključku koji prenosi Društvo sudija Srbije, "poziva Republiku Srbiju da preduzme neophodne korake da se reše zabrinutosti koje je CCJE pokrenulo svojim mišljenjem izdatim 4. maja 2018", da izvrši izmene predloga ustavnih amandmana naznačene u tom mišljenju, i na kraju "poziva Republiku Srbiju da obezbedi da se citirane odredbe Univerzalne povelje u potpunosti poštuju".

Evropsko udruženje sudija navodi i da je razmatralo stanje u pravosuđu Srbije, a posebno predložene amandmane i da je uzelo u obzir mišljenje Konsultativnog veća evropskih sudija, koje je inače telo Saveta Evrope.

"EAJ deli zabrinutost iskazanu u tom mišljenju", poručuje Evropsko udruženje sudija.

Evropsko udruženje sudija prenosi i da je Konsultativno veće evropskih sudija u mišljenju o Nacrtu amandmana ukazalo da bi odredbe o razrešenju članova Visokog saveta sudstva Srbije trebalo da članovima daju dovoljne garancije nezavisnosti, zatim da odredba koja zahteva zakonsku regulativu načina na koji se obezbeđuje ujednačena primena prava ne bi trebalo da bude uključena u Ustav Srbije i da način na koji su formulisani osnovi za razrešenje sudija, "narušava princip stalnosti sudijske funkcije" i da je "potencijalno veoma opasan po sudijsku nezavisnost".

Udruženje podseća na mišljenje Konsultativnog veća evropskih sudija, koje navodi da bi "nestručnost" kao osnov za razrešenje sudije trebalo brisati.

Dalje se navodi primedba da bi Visoki savet sudstva Srbije "trebalo da bude sačinjen od neparnog broja članova, od kojih će većina biti sudije", da "bude obezbeđena mogućnost da sudije, ukoliko to izaberu, predstavlja predsednik suda", a da bi trebalo brisati odredbu koja se tiče raspuštanja VSS-a u slučaju da ne donese odluku.

Ministarstvo pravde objavilo je krajem januara Radni tekst izmena Ustava o pravosuđu.

Struka je, nakon objavljivanja radnog teksta, bila gotovo jedinstvena u oceni da su predložene izmene neprihvatljive jer omogućavaju jači pritisak na pravosuđe. Povlačenje Radnog teksta tražio je i Apelacioni sud, Visoki savet sudstva, Vrhovni kasacioni sud, Državno veće tužilaca, advokati, a povlačenje je zatražio i Nacionalni konvent za EU.

Uprkos apelima struke, ministarka pravde odlučila je da ipak ne povuče tekst izmena Ustava već da prouči kritike struke, pa je nakon manjih dorada i izmena, malo izmenjen Nacrt Ustava prosleđen Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

Međutim, ključne struke Ministarstvo nije usvojilo, dok je i neka rešenja čak naknadno ubacilo predstavnici struke nisu imali mogućnost da na njih utiču. Tako su u konačnom Nacrtu koji je Ministarstvo pravde već prosledilo Venecijanskog komisiji ostala rešenja na koja je struka iznela zamerke.

Prethodnih dana, povodom izmena Ustava, u Srbiji su bili i predstavnici Venecijanske komisije, koji su u razgovorima sa srpskim zvaničnicima poručili da je za promenu najvišeg državnog akta neophodan dijalog svih aktera.

Očekuje se da mišljenje Venecijanske komisije na predloženi tekst bude sastavljeno do 8. juna, a koje bi trebalo da bude usvojeno na plenarnom zasedanju tog tela zakazanom za 21. i 22. jun.

Izvor: Vebsajt Insajder, 04.06.2018.
Naslov: Redakcija