Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O GLAVNOM GRADU: Beograd će biti podeljen na dve zone - prigradsku i gradsku. Gradske opštine će izdavati građevinske dozvole do 1.500 kvadrata, a prigradske do 5.000 kvadrata. Prigradske opštine će biti u mogućnosti da osnivaju svoja preduzeća i da donose svoje urbanističke planove, van planova generalne regulacije


Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu, koji će, kako navodi zamenik gradonačelnika Goran Vesić, omogućiti decentralizaciju opština i na taj način spustiti nivo odlučivanja bliže građanima.

On je najavio da će posle usvajanja Zakona o glavnom gradu biti usvojen i novi statut grada sredinom godine.

Vesić je ukazao da će prema novom Predlogu zakona, Beograd biti podeljen na dve zone - prigradsku i gradsku.

- Gradsku zonu činiće 10 opština, a prigradsku sedam opština, i u tom smislu biće urađena podela nadležnosti. Što se tiče prigradskih opština, one će dobiti mnogo više nadležnosti. Takođe ćemo tražiti da opštine osnivaju uslužne centre, kao što je Opština Grocka takav centar otvorila u naselju Kaluđerica i time omogućila građanima da 90 odsto stvari urade na jednom mestu, čak i stvari iz domena republike, kao što su PIO fond ili Katastar nepokretnosti. Na taj način ćemo spustiti nivo odlučivanja bliže građanima i to je suština ove politike - ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je podvukao da je novim Zakonom o glavnom gradu predviđeno da gradske opštine izdaju građevinske dozvole do 1.500 kvadrata, umesto do 800 kvadrata, a prigradske opštine do 5.000 kvadrata.

- Takođe, gradskim opštinama biće omogućeno da legalizuju objekte do 400 kvadrata, a prigradskim do 3.000, uz podsećanje da je ta nadležnost do sada bila centralizovana. Kada je reč o prigradskim opštinama, novim zakonom će biti u mogućnosti da osnivaju svoja preduzeća, kao i da donose svoje urbanističke planove, van planova generalne regulacije.

Takođe, one će imati veće nadležnosti iz oblasti poljoprivrede, biće uvedeni poljočuvari, kako bi se stalo na put divljim deponijama - precizirao je Vesić.

Vesić je dodao da je završeno i usaglašavanje Nacrta zakona o komunalnoj miliciji, a koji treba da uvede više komunalnog reda u glavnom gradu.

- Sadašnji Zakon o Komunalnoj policiji ("Sl. glasnik RS", br. 51/2009) omogućava da imamo jednog komunalnog policajca na 5.000 stanovnika, a to nije dovoljno. Potrebno je da imamo bar 1.000 komunalnih policajaca u odnosu na sadašnjih 300, kako bi bili raspoređeni i po prigradskim opštinama i kako bi se uveo komunalni red u prestonici - rekao je zamenik gradonačelnika.

On je najavio da će se na sledećoj sednici Skupštine grada naći i Predlog odluke za povećanje kazne na 25.000 dinara za bahato parkiranje koja će uključiti kazne za parkiranje na tramvajskim šinama, u parkovima, na pešačkim zonama i pešačkim prelazima.

Izvor: Vebsajt Beoinfo, 26.04.2019.
Naslov: Redakcija