Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O LIČNOJ KARTI: Penzioneri koji nisu uspeli da dobiju nove lične karte, moći će do 30. aprila 2017. godine, da podižu svoj novac uz stara dokumenta na šalterima svih pošta Srbije. Oni koji imaju tekuće račune u bankama novac će podizati uz potvrdu o predatom zahtevu MUP-u za nova dokumenta


Penzioneri koji nisu uspeli da dobiju nove lične karte do poslednjeg dana marta 2017. godine, ne treba da brinu. Penzije će na šalterima pošta moći da podižu i sa starim dokumentima, do kraja aprila 2017. godine. Oni koji imaju tekuće račune u bankama novac će podizati uz potvrdu o predatom zahtevu MUP-u za nova dokumenta.

Narodna banka Srbije preporučila je početkom godine bankama da do marta isplaćuju penzije građanima kojima je istekla lična karta 31. decembra prošle godine, a nisu stigli zbog gužvi na šalterima i policijskim stanicama da ih produže.

Pošto je procenjeno da oko 90.000 penzionera nije uspelo da od početka godine do 31. marta dobije nova lična dokumenta rok je ponovo produžen, kako ne bi bilo smetnji u isplati prinadležnosti za oko 1,7 miliona penzionera u Srbiji.

Penzioneri i trudnice će ponovo imati prioritet u izdavanju novih ličnih dokumenata, ističu u Ministarstvu rada, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podsećajući da je Zakonom o ličnoj karti ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006 i 36/2011) još 2008. godina predviđena promena ovih dokumenata, ali da se taj rok stalno pomera.

Podaci Penzijskog fonda potvrđuju da više od 450.000 penzionera penziju prima na kućnu adresu, dok oko 1.275.000 ima tekući račun u nekoj od banaka. Nepokretni, stari i teško bolesni penzioneri, invalidi, ne moraju da dolaze u stanicu policije da bi lično podneli zahtev za novu biometrijsku kartu, niti da je preuzmu.

Oni mogu preko svojih najbližih obavestiti policijsku upravu, ili stanicu nadležnu po mestu prebivališta da ne mogu lično da dođu da izrade novi lični dokument.

Nadležni još jednom podsećaju penzionere da nije tačno da im poštari više neće donositi penzije na ruke. Sve ostaje kao što je bilo, potvrdio je ministar rada.

Više od 450.000 penzionera koji penzije primaju na kućnu adresu nastaviće tako da ih dobijaju i ubuduće. Država će na prvom mestu i uvek voditi računa o onome što oni žele. Bez njihove saglasnosti nikada se ništa neće raditi – ponovio je ministar.

Da li su to, prema njegovim rečima, viši ili manji troškovi, to je potpuno neko drugo pitanje, ali ono što je važno, jeste da je interes penzionera na prvom mestu. Svi koji penzije primaju na kućnu adresu i imaju razloga za to primaće je tako dokle god budu želeli, zaključio je ministar.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 04.04.2017.
Naslov: Redakcija