Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O KOMUNALNOJ MILICIJI: Komunalni milicajci moći će da snimaju građane, pozivaju ih na informativni razgovor, ali i rade u civilu. Stručnjaci vide mogućnost zloupotrebe


Komunalna policija u Srbiji uskoro će promeniti ime i dobiti veća ovlašćenja. Tako bar predviđa Nacrt zakona o komunalnoj miliciji, koji je u javnoj raspravi do 6. marta 2019. godine.

Ukoliko ministri u Vladi, pa poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije izglasaju novi akt - to znači da će komunalni policajci ubuduće moći i da snimaju građane, pozivaju ih na informativni razgovor, ali i rade u civilu. Izmena zakona - izmena imena. Ukoliko predlog akta prođe, reč policija se briše, jer će komunalna postati milicija.

Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku smatra da promena imena nije baš dobra odluka.

"Sama reč milicija u našem konkretnom kontekstu asocira na neka negativna vremena i pre svega na devedesete i asocira na tu policijsku brutalnost", podseća on.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union Bogoljub Milosavljević objašnjava da je to zato što je ime policija već "rezervisano".

"Razlog tome je prosto što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Zakonom o izmenama Zakona o policiji ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018) rezervisalo ime policija isključivo za sebe i vojnu policiju. Tako da je u tom zakonu utvrđena obaveza da se sve druge službe sa imenom policija preimenuju", naveo je Milosavljević.

Ako Nacrt zakona prođe i komunalni policajci postanu milicajci moći će da rade u svakoj opštini, a ne kao do sada samo u gradovima. Novo je i to što izmene ukidaju dosadašnji kriterijum da na 5.000 stanovnika posao može dobiti jedan komunalac.

Kako ograničenja biti neće, to može povećati broj komunalnih policajaca na ulicama, a Nacrtom zakona su im uvećana i ovlašćenja. Pa će tako moći da rade i u civilu.

Đorđević smatra da je to neopravdano, jer u fokusu komunalne policije nije kriminal.

"Ovde se radi o poslu održavanja komunalnog reda, znači nekog normalnog života u nekom gradu za šta zaista nema potrebe da se neko prerušava i da tako na neki način plaši ljude po ulici", ističe on.

Osim toga, budući komunalni milicajci moći će da snimaju, ali i da legitimišu sve, a ne samo prekršioce, ali i da pozivaju građane i građanke na tzv. informativni razgovor. Pored lisica i palice, Nacrt zakona im dozvoljava još jedno pomagalo u radu - suzavac.

Profesor Milosavljević upozorava na opasnosti zloupotrebe komunalne milicije.

"Trebalo bi sada da se tim ovlašćenjima nekako, kao protivteža, napravi bolji sistem kontrole koji nešto posebno nije unapređen i postoji realna opasnost koju nije lako sprečiti - zapravo da komunalna policija bude upotrebljavana ponekad i kao privatna vojska", naveo je Milosavljević.

Na pitanje šta je garancija da neće biti zloupotrebe ovlašćenja, u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koje je tvorac Nacrta zakona, odgovaraju: "Nadzor i unutrašnja kontrola rada (...) kao i posebno utvrđena disciplinska odgovornost i provere bezbednosnih smetnji i psihofizičkih sposobnosti komunalnih milicionera su mehanizmi koji bi trebalo da obezbede da zloupotrebe ovlašćenja budu minimalne."

Ipak, stručnjaci ukazuju da je Nacrt zakona morao predvideti i spoljašnju kontrolu, tj. da komunalni milicajci za rad odgovaraju i Zaštitniku građana, ali i republičkim poslanicima.

Izvor: Vebsajt N1, Adam Santovac, 01.03.2019.
Naslov: Redakcija