Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O CARINSKI DOZVOLJENOM POSTUPANJU S ROBOM: Do kraja marta 2019. godine sve ispostave carina biće obezbeđene elektronskim lokatorima za praćenje robe


Uprava carina predstavila je elektronski lokator - GPS uređaj za praćenje tovara robe u Srbiji, koji će omogućiti bezbedniji transport, ali i sprečiti nelegalnu trgovinu i krijumčarenje robe i ljudi....

Do sada je elektronski lokator instaliran u 70 odsto ispostava carine, a do kraja meseca sve carinske ispostave biće obezbeđene tim uređajem.

Elektronski lokator, koji se sastoji od kućišta i omče, povezan je sa mobilnim telefonom carinskog službenika koji, kada uslika lokator, tranzitni dokument i zadnji deo kamiona, dobija podatke da li se informacije podudaraju.

Uređaj mogu da postave i skidaju samo carinski službenici, a ukoliko se omča tokom transporta nasilno skine, automatski je alarmiran Komandni centar u Upravi carina.

Pomoćnik direktora Uprave carina Sonja Lazarević navela je da je uvođenje elektronskih lokatora na teritoriji Srbije počelo u januaru ove godine i da je do danas postavljeno u više od 70 odsto carinskih ispostava, a da će do kraja meseca biti u svim.

"Elektronsko praćenje tovara robe uvedeno je Uredbom o carinski dozvoljenom postupanju s robom ("Sl. glasnik RS", br. 93/2010, 63/2013, 145/2014, 95/2015, 44/2016, 10/2017, 62/2018 i 93/2018), koju je Vlada donela 14. februara 2017. godine. Inače, pre uvođenja elektronskog lokatora Uprava carina je imala niz sastanaka sa privrednicima i zaključeno je da će taj uređaj privredi doneti samo benefit", rekla je Lazarević.

Prema njenim rečima, privrednici su u početku bili nepoverljivi, a da sada shvataju da im elektronski lokator pokazuje kuda idu njihovi kamioni, koliko se zadržavaju i kako se ponašaju njihovi vozači.

Lazarević je objasnila da se uređaj postavlja na čelični deo branika na vozilu i prati kretanje kamiona kroz Srbiju, kao i da su carinski službenici dužni da taj uređaj postavljaju i skidaju.

Kaže da je elektronski lokator softverski povezan i sadrži različit set podataka o deklaraciji, vrsti robe, količini robe, ruti kamiona...

Lazarević je navela primer da je nedavno elektronski lokator "sprečio" krijumčarenje dvoje migranata.

"Kamion koji je završio izvozni postupak u carinskoj ispostavi Bački breg, i na putu ka granici skinuo omču na šest minuta. Komandni centar je to odmah registrovao i na graničnom prelazu je otkriveno da je pored kukuruza u kamionu i dva migranta", rekla je Lazarević.

Pomoćnik direktora Uprave carina Rade Knežević je objasnio da je Komandni centar mesto gde se planiraju i organizuju sve aktivnosti kada je u pitanju carinska situacija na terenu, a od skoro i prate kamioni na kojima se nalaze elektronski uređaji.

Komandi centar ima sve podatke o kamionu na kojem je sat ranije postavljen lokator i prati njegovo kretanje kroz Srbiju.

Ukoliko se kamion ili omča nasilno skinu, objašnjava Knežević, u Komandnom centru se to alarmira, a dispečerski centar tada reaguje tako što ili obavesti carinske službenike na granici, ili se šalju mobilne ekipe koje presreću vozilo.

Knežević kaže da elektronski lokator sada mnogo olakšava posao Upravi carina, jer imaju kompletne informacije o kamionu, vrsti robe koju nosi, koliko se zadržava u Srbiji, ko je pošiljalac, a ko primalac i sprečava bilo koje nelegalne radnje.

U Srbiji ima oko 1.800 elektronskih lokatora, koji su obezbeđeni o trošku države, tako da teret neće snositi privrednici.

Za taj projekat ranije je sprovedena javna nabavka tokom koje je posao dobila grupa ponuđača na čelu sa nemačkom kompanijom u iznosu od oko 729 miliona dinara.

Izvor: Vebsajt RTV, Miroslav Zadrepko, 01.03.2019.
Naslov: Redakcija