Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RADNI TEKST IZMENA USTAVA RS: Radni tekst amandmana na Ustav neće biti povučen iz rasprave


Radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe neće biti povučen iz rasprave, kako su to zahtevala pojedina strukovna udruženja, već da će posle 8. marta biti korigovan u skladu sa poslatim primedbama i evropskim standardima, a potom poslat Venecijanskoj komisiji na mišljenje, poručila je ministarka pravde Nela Kuburović.

- Nema reči o povlačenju predloženih amandmana i Ministarstvo pravde čvrsto stoji iza tog stava - istakla je ministarka na završnom okruglom stolu u okviru drugog kruga javne rasprave o ustavnim amandmanima koje je predložilo Ministarstvo pravde.

Kuburovićeva je navela da je mišljenje struke bitno kada je u pitanju izmena Ustava, ali da ono nije jedino, jer je Ustav najviši pravni akt za koji su zainteresovani svi građani.

Napominjući da je cilj izmena Ustava Srbije postizanje nezavisnosti sudstva, ali da se na tom putu ne smeju zaboraviti ustavni principi podele vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

- Ne smemo da zaboravimo na podelu vlasti, balans između tri grane vlasti i njihovu uzajamnu kontrolu - ukazala je Kuburovićeva.

Detaljno je odgovorila na sve kritike javnosti i struke povodom predloženih amandmana, ukazujući da će konačnu reč o izmeni Ustava dati građani na referendumu.

Ministarka je napomenula da će biti usvojen i ustavni zakon koji će opredeliti rokove za usvajanje novih pravosudnih zakona u skladu sa ustavnim izmenama.

Izvor: Vebsajt Blic, 05.03.2018.
Naslov: Redakcija