Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIRANJU AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE: Usvajanje ovog Zakona očekuje se tokom 2017. godine. Predlog zakona izradiće Pokrajinska vlada, uputiće ga Skupštini Vojvodine na usvajanje, a ona će ga, kao ovlašćeni predlagač, uputiti Narodnoj skupštini RS, koja je nadležna za usvajanje zakona


Nema razloga da se tokom 2017. godine ne usvoji Zakon o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine – smatra predsednik Odbora Skupštine AP Vojvodine za budžet i finansije Jovan Lazarov.

On je izrazio uverenje da će Pokrajinska vlada sačiniti Predlog tog zakona i uputiti Skupštini Vojvodine na usvajanje, a ona će ga, kao ovlašćeni predlagač, uputiti Narodnoj skupštini Republike Srbije koja je nadležna za donošenje zakona. Ceo taj proces, kako je naveo, bio bi sproveden u koordinaciji sa Republikom.

Suština donošenje tog zakona da se ispoštuje ustavna obaveza i da imamo predvidivost finansiranja nadležnosti Pokrajine – rekao je Lazarov.

Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) je jedino moguće da se pokrajina finansira na osnovu Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine ("Sl. glasnik RS", br. 99/2009 i 67/2012 - odluka US), a veliki deo tog Zakona je Ustavni sud ocenio neustavnim, tako da imamo dosta zamršenu situaciju. On je istakao da Vojvodina nije izolovano ostrvo, već sastavni deo finansijskog sistema Srbije.

Podsetimo, na donošenje pomenutog zakona čeka se gotovo deceniju, s obzirom na činjenicu da ga je, po Ustavnom zakonu za sprovođenje Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), trebalo doneti do kraja 2008. godine, ali to do danas nije učinjeno.

- Vreme ne može da se vrati, ali konačno bi trebalo da se stavi tačka na tu temu usvajanjem tog zakona, a pre toga izmenom pravnog akta o nadležnostima jer su ta dva dokumenta usko povezana: Zakon o finansiranju se donosi na osnovu Zakona o utvrđivanju nadležnosti APV - naveo je Lazarov.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, E. Marjanov, 04.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija