Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Roditelji nezadovoljni Predlogom zakona


Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji uskoro će se naći pred narodnim poslanicima, i umesto da donese tako dugo očekivano razrešenje afere ukradenih novorođenčadi, iz Udruženja roditelja nestalih beba poručuju kako predloženi zakon "nema veze sa ukradenim bebama."

U poslednjih 40 godina sumnja se da je u Srbiji lažno proglašeno mrtvim između 6.000 i 10.000 novorođenčadi, govore podaci Udruženja roditelja nestalih beba.

Da slučaj nestalih beba mora zakonski i institucionalno da reši Srbiji je još 2013. godine naložio Savet Evrope, koji sprovodi nadzor nad izvršenjem presude Evropskog suda za ljudska prava iz iste godine, a povodom predstavke Zorice Jovanović u čiju je korist sud i presudio.

Podsećanja radi, tom odlukom je Srbiji naloženo da isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove Jovanovićevoj, jer država ni posle 30 godina nije uspela da objasni šta se dogodilo sa njenom bebom, koja je rođena kao zdrava u bolnici u Ćupriji u oktobru 1983, a zatim tri dana kasnije umrla. Porodilji nikada nije ponuđeno objašnjenje niti joj je bilo dozvoljeno da vidi telo deteta, vlasti nisu uspele da pronađu ni bebinu umrlicu ni rezultate autopsije, a tužbe protiv osoblja klinike odbijene su kao neosnovane.

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu jednoglasno je u načelu usvojio Predlog zakona i uputio ga Narodnoj skupštini Republike Srbije na razmatranje.

Međutim, roditelji nisu zadovoljni, ocenjujući ovaj Predlog zakona kao nedovoljno kompetentnim da njihove istrage privede kraju i napokon osudi počinioce.

Ipak, nadležni tvrde suprotno, te navode kako je se na ovom zakonu godinama radilo. Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je na sednici Odbora da se predlog godinama nalazio u fazi pripreme.

- Osim što prilazi ovoj materiji na efektivan način, predlog ima veliki značaj i zbog stava Komiteta ministara Saveta Evrope o neophodnosti usvajanja - naveo je Backović.

Predlog zakona kaže da će se dokazi o sudbini novorođenčadi za koju se sumnja da su nestala, izvoditi u sudskom postupku pred četiri viša suda (Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac). U okviru MUP biće određeni posebno obučeni policijski službenici, koji će obavljati istragu po zahtevu suda.

Pravo da podnese predlog sudu ima roditelj nestalog deteta, a ako roditelji nisu živi - brat, sestra, deda ili baba. Za podnošenje predloga, ali samo kada to čini roditelj, neophodno je da se ranije obraćao državnim organima ili porodilištu. Predlagač je oslobođen plaćanja sudske takse i može dobiti besplatnu pravnu pomoć.

Ukoliko prihvati predlog, sud rešenjem utvrđuje šta se sa detetom desilo - da li je umrlo i kako, ili je živo. Ako to ne može da utvrdi, konstatuje se da nije moguće utvrditi status. Pravo na naknadu do 10.000 evra dobijaju svi roditelji i srodnici ukoliko je sud usvojio predlog.

Ovaj zakon nema veze sa ukradenim bebama, smatra predsednik Udruženja nestalih beba Srbije

Predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Srbije, Vladimir Čičarević, međutim, istakao je da je ovakav predlog zakona "potpuni pravni nonsens", te da " nema veze sa ukradenim bebama".

- Pogrešno se percipira ovaj zakon i često se manipuliše celom ovom pričom. Zakon o kome govorimo proistekao je iz presude Zorice Jovanović protiv Republike Srbije. Ovaj zakon nema veze sa trgovinom dece na kojoj često potenciramo, već o plaćanju obeštećenja zato što Srbija nije dala adekvatne odgovore o sudbini dece - naglašava Čičarević i dodaje da je s pravne strane "nonsens, obzirom da ne podrazumeva krivičnu odgovornost".

On kaže da nema dileme da je država ispunila sve uslove Saveta ministara Evrope, ali da "pet godina ćuti na pitanje gde su počinioci".

- Udruženja koja se bave pitanjima nestalih beba bave se istragama, dakle gde su počinioci ovih najgnusnijih dela. Sve institucije u Srbiji su upoznate sa krađom beba, da je ona postojala i da još uvek postoji. Ovaj zakon, ponavljam, veze nema sa ukradenim bebama. Mi smo dobili milione poziva zabrinutih građana koji su u panici zbog svega što se dešava - kaže Činčarević i dodaje:

- Sledeći naš korak je da ćemo mi pozvati premijerku i ministre, ako treba i predsednika države da sednemo i konkretno pričamo o ukradenim bebama.

Ovaj Zakon je, smatraju iz Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, odgovor naše države na zahtev Saveta Evrope.

- Strazbur, odnosno Savet Evrope je "pritisnuo" Srbiju sa zahtevom da se nađu zakonska rešenja za rešavanje bebi afere. Mi smo bili u Strazburu u septembru i rekli smo im da ćemo biti prevareni ovim zakonom. Meni kao majci niko ne može da zabrani da tražim dete i sa zakonom i bez njega - ne ostavlja dilemu - rekla je Ana Pejić iz Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine i dodala da će vršiti pritisak na državu sve dok ne dobiju odgovore na pitanja gde su njihova deca.

Ona dodaje da su sada nemoćni jer država će ga svakako usvojiti.

- U Zakonu stoji kategorija da sudija pojedinac može da donese odluku da je nemoćan. Po tom članu svi ćemo biti isključeni, sudija je nemoćan, država je nemoćna - kaže Pejićeva i ističe da društvo nije spremno da reši "zločine iz prošlosti".

- Odgovore na pitanja "gde je moje dete" i "ko je to uradio", ovaj Zakon neće dati - kaže Ana Pejić iz Udruženja nestalih beba Vojvodine.

Na Predlog zakona stiglo je 30 amandmana, a očekuje se da poslanici o njima raspravljaju i usvoje zakon pre kraja godine.

- Država je dodala dva amandmana, jedan se tiče toga da kad jednom dobiješ odgovor od suda nikada više ne možeš da "zineš". Što se tiče drugog amandmana on se tiče DNK registra, što znači da će sudija moći da naredi da se uradi DNK analiza. To je zbog toga što su se mnogi roditelji žalili da nakon što posumnjaju da su pronašli dete, ono ne želi da uradi DNK - napominje Pejićeva.

Goran Filipović, iz Beogradske grupe roditelja, kaže da ne postoje amandmani koji bi mogli da poprave ovakav Predlog zakona:

- Bojimo se da će rezultat svih istraga biti da je nemoguće utvrditi sudbinu deteta i da će biti zaključene isplatom odštete. O daljim akcijama odlučićemo do kraja nedelje - rekao je Filipović.

Zakonu se protivi i Radiša Pavlović, član Vladine komisije za nestale bebe i predsednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama":

- Ovo je suprotno onome što smo se dogovorili sa Backovićem i Ombudsmanom Pašalićem. Ne verujemo korumpiranom pravosuđu. Tajni centri moći pokušavaju da prekinu istrage koje su započete. Roditelji su ujedinjeni protiv ovog zakona i uzdamo se u to da ga predsednik Republike Srbije neće potpisati - istakao je Pavlović.

U Budžetu Srbije predviđeno je 876 miliona dinara za sprovođenje zakona. Od toga, 70 miliona je potrebno za pokriće troškova sudskog postupka, a 806 za isplatu odšteta roditeljima.

Ana Pejić iz Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, apelovala je na sve one roditelje koji se do sada nisu podneli krivičnu prijavu da to što pre učine.

Odgovore na pitanja "gde je moje dete" i "ko je to uradio", ovaj Zakon neće dati, kaže Ana Pejić iz Udruženja nestalih beba Vojvodine

- Taj predlog zakona u našem sistemu postoji već dve godine. On je doživeo neke male, ali nedovoljne izmene. Jedna od izmena je da, pomereno je pravo koje je obuhvatalo samo one roditelje koji su se državi obratili do 2013. godine, tj. do donošenja presude u Strazburu. Sada je to ispravljeno i važi do dana donošenja Zakona - naglašava Pejićeva i nastavlja:

- Apelujem na roditelje koji do danas nisu podneli krivičnu prijavu, tj. nisu se obraćali državi sa pitanjem gde im je dete, da imaju još vrlo malo vremena da to učine, dakle do skupštinskog zasedanja, koje lično smatram da će u narednih mesec dana biti gotovo. -

Izvor: Vebsajt Blic, 1.11.2019.
Naslov: Redakcija