Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OČEKUJE SE USVAJANJE ZAKONA O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE, PUNA PRIMENA ZAKONA O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU, TE FORMIRANJE AKADEMIJE ZA JAVNU UPRAVU


Donošenjem novih zakona treba učiniti da lokalne samouprave budu što efikasnije i da se brže ekonomski razvijaju, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić, ocenjujući i da je dosta urađeno na racionalizaciji u državnim i lokalnim službama i da je broj zaposlenih smanjen za ukupno 16.000.

Ona je govoreći o Predlogu zakona o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave naglasila da je on uvažio i zahteve MMF-a i potrebe lokalnih zajednica.

"Ovo neće biti finalno rešenje za finansiranje lokalnih samouprava. Tu će biti još nekih dodatnih reformi. Mi moramo da nađemo način da napravimo budžete lokalnih samouprava efikasnijim, da izvršenje bude efikasnije. Važno je da pokažemo da lokalne samouprave nisu samo lokalni moćnici koji nenamenski troše sredstva", rekla je ministarka.

Ona je ocenila da reforma mora ići u korak sa inicijativama Ministarstva finansija o rešavanju problema parafiskalnih nameta kroz Zakon o naknadama.

Prema podacima koje je iznela u Srbiji je veliki broj gradova i opština smanjio broj zaposlenih, ali postoje i one jedinice lokalnih samouprava koje će morati da završe racionalizaciju. Međutim, ministarka očekuje da može doći do problema zbog nedostatka pojedinih stručnih kadrova u opštinama i gradovima.

"Problem je da imate sve više kadrova koji odlaze u penziju. Zbog zabrane zapošljavanja vi nemate ni pripravnike koji ulaze na ta radna mesta da preuzmu te poslove. Trenutno nije još to problem ali doći će neki trenutak kada neće imati ko da preuzme taj posao. Zato treba pronaći način za uvođenje pripravničkog staža kako bi mladi ljudi preuzeli neke poslove i kako bi se održao kvalitet usluga", smatra ministarka.

Prema oceni ministarke, implementacija Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016) takođe će doprineti boljem funkcionisanju lokalne samouprave, a rok za njegovu primenu je 1. jun 2017. godine.

"Važna stvar gde bi ZUP mogao da se primenjuje je prenos matičnih knjiga u elektronski oblik i to mora da se završi do kraja 2016. godine, jer neće biti pomeranja roka", navela je Brnabić.

To je "par ekselans" reformski zakon i olakšaće svakodnevni život ljudi. Očekuje nas promena načina rada inspekcija, povezivanje u jedan sistem svih nadležnih službi i rad na povećanju sigurnosti poslovanja, kroz primenu Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015). Sve ovo spada i pod kapu razvoja e-uprave i pružanje što više elektronskih servisa građanima i privredi, navela je ministarka.

Dodala je da se očekuje edukacija, kako službenika da bolje rade i budu servis korisnicima, tako i građana o pravima koja imaju i kako ta prava mogu da iskoriste.

"Kako bi imali kontinuiranu i profesionalnu edukacija državne uprave, važno je da formiramo Akademiju za javnu upravu, koja će biti nacionalna akademija za stručno usavršavanje u javnoj upravi", rekla je Brnabić

Izvor: Vebsajt Politika i RTV, 03.09.2016.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija