Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIVREDNIM KOMORAMA: Obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije u skladu sa Ustavom RS


Odlukom Ustavnog suda broj IUz-249/2016 ("Sl. glasnik RS", br. 45/2019), potvrđena je obaveznost članstva u Privrednoj komori Srbije.

Odlukom Ustavnog suda:

- Odbija se predlog za utvrđivanje neustavnosti i nesaglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorom odredbe člana 10. stav 1. Zakona o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015 - dalje: Zakon).

- Odbacuju se inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i saglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorom odredaba člana 10. st. 1, 2, 3, 4. i 6. i člana 33. stav 2. Zakona iz tačke 1.

- Odbacuju se zahtevi za obustavu izvršenja pojedinačnih akata, odnosno radnji preduzetih na osnovu odredaba člana 10. Zakona iz tačke 1.

Da podsetimo, prema članu 10. Zakona, članovi Privredne komore Srbije su svi privredni subjekti koji obavljaju registrovanu poslovnu delatnost na teritoriji Republike Srbije, a članstvo stiču samim upisom u Registar privrednih subjekata (pravna lica).

Fizička lica i zadruge postaju kolektivni članovi Privredne komore preko opštih udruženja preduzetnika i zadružnih saveza.

Izvor: Vebsajt eKapija, 02.07.2019.
Naslov: Redakcija