Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JEDNODNEVNA RADIONICA NOVINE U PRIMENI REGIONALNE KONVENCIJE O PAN-EVRO-MEDITERANSKIM PREFERENCIJALNIM PRAVILIMA O POREKLU ROBE U SPORAZUMIMA O SLOBODNOJ TRGOVINI: Beograd, 10. jul 2019. godine


1. jula 2019. godine, u svim CEFTA stranama počinje primena Odluke Zajedničkog komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA), kojom se omogućava uvođenje pune kumulacije porekla robe u okviru sporazuma CEFTA, čime će biti omogućeno lakše sticanje porekla robe.

Takođe, u bilateralnoj trgovini između CEFTA strana neće se primenjivati zabrana povraćaja ili oslobođenja od plaćanja carine što će pojednostaviti postojeće procedure, doprineti konkurentnosti i olakšati trgovinu u okviru CEFTA regiona.

Kompanija Paragraf organizuje jednodnevnu radionicu "Novine u primeni Regionalne konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu robe u sporazumima o slobodnoj trgovini", koja će biti održana 10. jula 2019. godine, u Beogradu - u hotelu "Prag".

Radionica je namenjena privrednim subjektima koji se bave spoljnotrgovinskim poslovanjem kao i privrednim društvima koja pružaju usluge špedicije i transporta.

Od tema izdvajamo:

  • Pravila o poreklu robe za primenu budućeg Jedinstvenog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom (Ruska Federacija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgiska Republika)
  • Primena Regionalne konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu robe (PEM Konvencija) u sporazumima o slobodnoj trgovini
  • Očekivane izmene pravila o poreklu sadržanih u PEM Konvenciji u cilju olakšanja međunarodne trgovine
  • Primena Odluke 3/2015 CEFTA Zajedničkog komiteta (uvođenje pune kumulacije porekla robe i ukidanje zabrane povraćaja i oslobođenja od plaćanja carine u CEFTA sporazumu) – početak primene 01.07.2019.

Predavači:

  • Tatjana Stanić, viši savetnik u Ministarstvu finansija - Sektor za carinski sistem i politiku
  • Dragan Simić, odgovorni urednik stručnog časopisa "Specijalis za carine".

Detaljne informacije o radionici (teme, prijavu, informacije u vezi sa kotizacijom i ostale korisne informacije) preuzmite na stranici radionice "Novine u primeni Regionalne konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu robe u sporazumima o slobodnoj trgovini

Izvor: Redakcija, 04.07.2019.