Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O KVALITETU PROIZVODA OD MLEKA I STARTER KULTURA: Evropski sud pravde doneo je presudu kojom je zabranio da se proizvodi biljnog porekla prodaju pod oznakom "mleko", "puter" ili "sir". Šta je pravi sir deklarisano je i u domaćem Pravilniku, kojim je propisano da niskomasni mora imati minimalno 10 odsto, a ekstramasni i do 60 odsto mlečne masti, u suprotnom je reč o biljnom siru


Evropski sud pravde nedavno je doneo presudu kojom je zabranio da se proizvodi biljnog porekla prodaju kao biljni sir, pavlaka ili jogurt. Svi ti nazivi rezervisani su samo za proizvode dobijene od mleka. Nakon ove presude postavlja se pitanje koliko se u Srbiji kontrolišu navodno mlečni, a u stvari biljni proizvodi i kako se sve oglašavaju?

Više od 15 tona kačkavalja za mesec dana proizvedu đaci u Mlekarskoj školi u Pirotu. Da je njihov kačkavalj zaista od mleka sa Stare planine, za to imaju i potvrdu.

"Kačkavalj se ručno mesi, ručno dosoljava, i na kraju zri tri meseca, i to pod identičnim uslovima kakvi su bili pre 100 do 150 godina", ističe Saša Petrović, profesor Mlekarske škole u Pirotu.

Za mlekare koji se pridržavaju starog recepta da je za kilogram sira potrebno najmanje pet litara mleka, najveća konkurencija su proizvođači jeftinih biljnih zamena za sireve. Postavlja se pitanje kako razlikovati pravi sir od nazovi kačkavalja.

"To je najprirodniji proizvod, jer se koristi samo mleko i morska so, ništa drugo se ne koristi, nikakvi aditivi se ne dodaju", objašnjava kačkavaljdžija Boban Jovanović.

Trend biljnih a navodno mlečnih proizvoda stigao je sa zapada. Neznatno se proizvode u Srbiji, mnogo više uvoze.

"Ovo nije nov problem, mi već nekoliko godina radimo na rešavanju tog problema, ako se to može nazvati rešavanje. Inspektori na terenu uvek preduzimaju mere ukoliko zateknu na terenu da taj proizvod nije adekvatno označen", napominje Zoran Ivanović, načelnik Odeljenja za veterinarsko i javno zdravlje pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Šta je pravi sir deklarisano je i u domaćem Pravilniku o kvalitetu proizvoda od mleka i starter kultura ("Sl. glasnik RS", br. 33/2010, 69/2010, 43/2013 - dr. pravilnik i 34/2014). Niskomasni mora imati minimalno 10 odsto, a ekstramasni i do 60 odsto mlečne masti. Dok te procente ne vidite na pakovanju, u pitanju je biljni sir.

"Stavljaju se razne oznake na pakovanja koje asociraju na Grčku, na fetu, ili se stavljaju oznake da ima aromu neke vrste sira, gaude, ementalera ili da se zove edamino, fetino", ističe Ivanović.

Bez obzira na to što u sebi gotovo ne sadrže mleko već pretežno biljne masti, ti proizvodi su bezbedni za zdravlje, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede.

Proizvođači iz EU više neće moći da deklarišu biljne proizvode kao mlečne, a dok to ne stigne i u Srbiju, potrošačima jedino ostaje da pažljivo čitaju deklaracije.

Izvor: Vebsajt RTS, Jelena Petrović i Maja Mijalković, 03.07.2017.
Naslov: Redakcija