Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKI SUD PRAVDE: Zabranjeno da se proizvodi biljnog porekla prodaju pod oznakom "mleko", "puter" ili "sir". Ovi nazivi mogu se koristiti samo za reklamiranje proizvoda koji su dobijeni od životinjskog mleka, osim u slučaju izričito predviđenih izuzetaka, što nije slučaj sa sojom ili tofuom


Evropski sud pravde doneo je presudu kojom je zabranio da se proizvodi biljnog porekla prodaju pod oznakom "mleko", "puter" ili "sir".

U presudi se navodi da se nazivi "mleko", "puter", "krem sir" i "jogurt" mogu koristiti samo za reklamiranje proizvoda koji su dobijeni od životinjskog mleka, osim u slučaju izričito predviđenih izuzetaka, što nije slučaj sa sojom ili tofuom.

Izrečena zabrana važi i u slučajevima kada su ti nazivi dopunjeni pojašnjavajućim ili opisnim dodacima koji upućuju na biljno poreklo proizvoda, kao što su "biljni sir", "veggie cheese", "cream".

Takva presuda suda doneta je u procesu koji je pokrenulo jedno nemačko udruženje za borbu protiv nepoštenog tržišnog nadmetanja protiv jedne kompanije koja proizvodi i distribuira vegetarijansku i vegansku hranu, pod nazivom "soyatoo maslac od tofua", "biljni sir" i slično.

Sud u nemačkom gradu Trir, pred kojim je slučaj pokrenut, zatražio je mišljenje Evropskog suda pravde.

Izvor: Vebsajt Blic, 14.06.2017.
Naslov: Redakcija