Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATSKA KOMORA VOJVODINE: Iako je skupština komore 30. juna 2017. godine smenila dosadašnjeg predsednika Srđana Sikimića i na njegovo mesto jednoglasno izabrala Vladimira Beljanskog, Sikimić tvrdi da je ta sednica bila nelegalna


Može li jedna advokatska komora imati dva predsednika? Posle slučaja beogradske, slična situacija i u Advokatskoj komori Vojvodine. Iako je skupština komore 30. juna 2017. godine smenila dosadašnjeg predsednika Srđana Sikimića i na njegovo mesto jednoglasno izabrala Vladimira Beljanskog, Sikimić tvrdi da je ta sednica bila nelegalna.

U kancelariji koja je pripadala Srđanu Sikimiću, od subote sedi njegov kolega Vladimir Beljanski. Na mesto predsednika Advokatske komore Vojvodine izabran je dan ranije, na sednici koja je održana u Medija centru Vojvodine, budući da su prostorije komore bile zaključane. Tada je izglasano i da novo rukovodstvo u prostorije uđe obijanjem brave, što smenjeni predsednik komore naziva - uzurpacijom i nasiljem.

"To bi vam isto bilo kada bi vam sudija, umesto presude, zavrnuo ruku i izbacio vas iz sudnice. Takav je značaj njihovog akta", smatra smenjeni predsednik Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić.

Sikimiću je mandat istekao još u januaru, od kada je na sve načine pokušao da odloži održavanje sednice na kojoj bi bilo izabrano novo rukovodstvo, kaže Beljanski. Jednu takvu sednicu uspeli su da zakažu pre nedelju dana, ali ju je, kaže, Sikimić prekinuo. Kažu, sednica koju sada osporava faktički je samo nastavak one regularne, koju nisu uspeli da okončaju glasanjem.

"Skupština je jednostavno nastavljena, dakle - nije prekinuta niti završena, ona je samo završena 30. juna kada je došlo do konačnih izbora. Novi delegati su bili prisutni, njihovi mandati su prethodno verifikovani i apsolutno su poštovani uslovi iz svih propisa koji regulišu izbore u AKV", kaže novoizabrani predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski.

Delegate smenjeni predsednik ne priznaje, a skupštinu naziva - nelegalnim skupom. Za svoju poziciju će se, kaže, boriti kako jedino zna i ume - već je podneo krivične prijave protiv novog rukovodstva, ali kaže - biće ih još.

"Sledeće krivične prijave biće podnete protiv svih učesnika nelegalnog skupa. Ako je taj skup imao nameru da uradi to što je uradio, onda svi učesnici takvog skupa će krivično odgovarati", kaže Srđan Sikimić.

Na pretnje tužbama, novo rukovodstvo ne obraća puno pažnje, jer, tvrde - ništa nije urađeno mimo zakona. Već prave i planove za budućnost, a prvi zadatak je - ograničavanje moći predsednika komore.

"Ja sam to i rekao kad sam preuzimao dužnost, da ću raditi na tome da se smanje ovlašćenja predsednika AKV, koja su preširoko postavljena, ali je gospodin Sikimić prešao i tu meru - i ta preširoka ovlašćenja je prekoračio", navodi Beljanski.

U prethodnim razmenama optužbi, najčešće se pominjalo korišćenje novca kojim raspolaže Advokatska komora Vojvodine. Saldo na računu u ovom trenutku, kaže Sikimić, iznosi oko dva miliona evra.

Izvor: Vebsajt N1, Miodrag Sovilj, 03.07.2017.
Naslov: Redakcija