Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA: Predstavljena Tipologija pranja novca i trendova i modaliteta finansiranja terorizma


Više od 200 obveznika Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017, 91/2019, 153/2020 i 92/2023) prisustvovalo je predstavljanju Tipologija pranja novca i trendova i modaliteta finansiranja terorizma u Republici Srbiji, održanom u organizaciji Privredne komore Srbije, Udruženja finansijskih institucija i Ministarstva finansija, Uprava za sprečavanje pranja novca.

Poslednjim izveštajem komiteta eksperata Saveta Evrope za procenu mera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (Manival) ocenjeno je da je Srbija u najvećoj meri usklađena i sa preporukom broj 15 FATF-a koja se odnosi na digitalnu imovinu. Time je Srbija uskladila svoje propise i praksu u ovoj oblasti sa svih 40 međunarodnih preporuka, što je rezultat koji je ostvarilo još samo deset drugih jurisdikcija u svetu, navodi se na sajtu PKS.

Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja finansijskih institucija PKS istakla je da skup predstavlja još jedan pokazatelj u kojoj meri je koristan i efikasan sistem međusobne saradnje i komunikacije predstavnika državnih organa i obveznika Zakona, a koji je zajednički uspostavljen u prethodnom periodu.

Skupu se obratio i Željko Radovanović, v.d. direktora Uprave za sprečavanje pranja novca, Ministarstvo finansija prisutne je upoznao sa planovima i očekivanjima u narednom periodu. O značaju tipologija, o rizičnim formama i sektorima govorila je Jelena Pantelić, rukovodilac Stručnog tima i koordinator procena rizika.

Stručni tim koji je učestvovao u izradi Tipologija formiran od strane predsednika Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i predstavlja direktan odgovor na procenjene rizike države.

Tipologije se sastoje od prepoznavanja tipoloških ponašanja i pojava karakterističnih za domaće okruženje pri tome uvažavajući i trendove koji se javljaju kako u državi tako i onih iz međunarodnog okruženja sa namerom da se pojave pranja novca, finansiranja terorizma i proliferacije blagovremeno prepoznaju. Izradi tipologija, trendova i modaliteta učestvovali su predstavnici Višeg suda u Beogradu, Republičkog javnog tužilaštva, Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, Uprave za sprečavanje pranja novca, Bezbednosno informativne agencije i Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost.

Publikovani modaliteti i trendovi namenjeni su i privatnom i državnom sektoru i predstavljaju značajan materijal za svakog učesnika u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma dajući praktične opise i objašnjavajući pojave koje su prisutne u Republici Srbiji, praveći distinkciju u prepoznavanju visoko rizičnih okolnosti i načinu rada svih zaposlenih, a u zavisnosti od oblasti delovanja, sa istim ciljem, da se postupanje uskladi sa prepoznatim rizicima države.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, 02.04.2024.
Naslov: Redakcija