Zastava Bosne i Hercegovine

NACRTI ZAKONA O STUDENTSKOM ORGANIZOVANJU I O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: Predložene izmene i dopune omogućavaju da Srbija povrati punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da je počela javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju i Nacrtu zakona o studentskom organizovanju i da će trajati do 17. aprila.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić Mijatović ocenila je da predložene izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju omogućavaju da Srbija povrati punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Prema njenim rečima, u Nacrtu zakona dodatno je pojašnjeno da akademci koji su završili akademske studije mogu upisati strukovne master studije.

Dukić Mijatović je istakla da su uvedene i odredbe za produženje roka studiranja za studente koji studiraju po starom programu.

Nacrtom zakonom je, na inicijativu predstavnika studenata, predviđen i produžetak roka za završetak studija za takozvane stare studente. Predstavnici Ministarstva imaju dobru saradnju i u stalnoj su komunikaciji sa predstavnicima studenata, rekla je ona.

Prema njenim rečima, dodatno se definiše i okvir teološkog obrazovanja u Republici Srbiji u skladu sa njegovim posebnostima.

Državna sekretarka je ukazala na to da su oba zakonska predloga usaglašena sa evropskim standardima i da su od velikog značaja za akademsku zajednicu u Srbiji.

Takođe, posebno je važno to što Srbija prvi put dobija zakon o studentskom organizovanju.

U Zakonu o visokom obrazovanju do sada je bio prepoznat samo studentski parlament kao vid organizovanja.

Nacrtom zakona o studentskom organizovanju omogućava se stvaranje različitih studentskih organizacija, poput studentskih konferencija, koje će imati u nadležnosti usaglašavanje stavova i koordinisanje studentskih parlamenata i uticaj na upisnu i javne politike od značaja za studentsku zajednicu, kao i unapređenje njenog položaja.

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputili su poziv stručnoj javnosti i svim zainteresovanima da se uključe u javnu raspravu, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Vlade, 31.03.2021.
Naslov: Redakcija