Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Komora inženjera protivi se Predlogu zakona i tim povodom organizuje protest 6. aprila 2019. godine


Inženjerska komora Srbije najavila je protest za 6. april zbog Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koji je ušao u skupštinsku proceduru i kojim se, kako je upozoreno, "iznova degradira inženjerska struka u Srbiji".

U otvorenom pismu povodom Predloga zakona, inženjerska struka je izrazila oštar protest protiv "daljeg sistematskog uništavanja i degradacije struke i domaće privrede" i nastojanja da se Komora podržavi.

Komora je navela da nove licence, koje sada izdaje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture mogu da dobiju i stranci, te da to znači da mladi inženjeri iz Srbije moraju da odlaze u inostranstvo i rade u Africi i Sibiru, "jer za njih ovde neće biti normalnog posla, odnosno posla u struci" koji je dovoljno plaćen.

U pismu se upozorava da se Predlogom zakona Komora podržavljuje, tako što će osim većine u Nadzornom odboru Komore, u Upravnom odboru Komore biti šest predstavnika Ministarstva, koji ne moraju biti inženjeri, već mogu biti bilo koje struke i bilo kog stepena stručne smene.

"Ako ovaj zakon bude usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predsednik i potpredsednik UO Komore, biraće se umesto iz redova predstavnika članova Komore, iz reda predstavnika ministarstva, pri čemu ti članovi ne moraju biti iz inženjerske struke - odnosno ljudi bez inženjerskog zvanja i znanja", upozoreno je u pismu.

Naglašeno je, takođe, da nijedna inženjerska komora u Evropi i svetu nema takvo rukovodstvo.

Kako je najavljeno, protest će početi u subotu u 16 časova okupljanjem ispred sedišta Inženjerske komore Srbije, odakle će članovi komore šetati do Vlade Republike Srbije.

Komora je ocenila i da je neprihvatljivo ukidanje matične sekcije urbanista, jer urbanizam predstavlja okosnicu i preduslov razvoja svega što čini prostor i da "urbanisti utopljeni u sekciju arhitekata", neće moći dovoljno "glasno" da se čuju i daju stručna mišljenja.

Izvor: Vebsajt RTV, 03.04.2019.
Naslov: Redakcija