Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

RADNI TEKST IZMENA USTAVA RS: Ministarstvo pravde objasnilo angažovanje eksperta Saveta Evrope u izradi ustavnih amandmana


Ministarstvo pravde odgovorilo je na zahtev Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika za informaciju od javnog značaja vezano za informaciju o angažovanju eksperta Saveta Evrope Džejmsa Hamiltona u izradi Radnog teksta amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika od Ministarstva je zatražilo informacije o osnovu angažovanja Hamiltona, njegovim konkretnim zadacima u izradi amandmana na Ustav, i o izvoru i iznosu sredstava kojima je plaćena naknada za njegovo angažovanje.

Udruženje je zatražilo i dostavljanje transkripata ili audio snimaka javnih rasprava o promenama Ustava u oblasti pravosuđa koji su održani 5. februara u Kragujevcu, 19. februara u Novom Sadu, 26. februara u Nišu i 5. marta u Beogradu.

U dostavljenom odgovoru Ministarstvo pravde navelo je da se osnov angažovanja eksperta Saveta Evrope zasniva na dogovoru između Saveta Evrope i Venecijanske Komisije, a o kom dogovoru Ministarstvo pravde nema bližih saznanja.

Konkretni zadaci gospodina Hamiltona, kako se navodi, odnosili su se na pružanje pomoći Ministarstvu pravde u tumačenju evropskih standarda o nezavisnosti pravosuđa promulgiranih od strane Venecijanske komisije, a da o izvoru i iznosu sredstava kojima je plaćena naknada za angažovanje gospodina Hamiltona nema saznanja.

Ministarstvo je poručilo i da će snimke sa javnih rasprava dostaviti, osim iz Novog Sada, zbog tehničke nemogućnosti audio snimanja.

Udruženje podseća da je podnelo i zahtev za informaciju od javnog značaja ko je činio sastav radne grupe koja je izradila Radni tekst izmena Ustava u oblasti pravosuđa, da li postoji odluka o formiranju te radne grupe i ukoliko postoji ko je odluku doneo, da li su vođeni zapisnici o radu Radne grupe i na koji način je bivši član i stalni ekspert Venecijanske komisije Džejms Hamilton učestvovao u radu Radne grupe Ministarstva pravde koja je izradila Radni tekst izmena Ustava, na šta je, kako navodi, dobilo odgovor da nikakva radna grupa nije sastavljena od strane Ministarstva pravde za izradu nacrta Radnog teksta Amandmana na Ustav RS iz 2006. godine.

Izvor: Vebsajt N1, 04.04.2018.
Naslov: Redakcija