Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O KLIMATSKIM PROMENAMA: Zakonom će biti uspostavljen sistem za monitoring, izveštavanje i verifikaciju (MRV) podataka i informacija od značaja za oblast klimatskih promena, kao ključni preduslov za održivo planiranje i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte


Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan upozorio je na to da se Srbija nalazi u pojasu koji će biti najpogođeniji klimatskim promenama, jer će srednja godišnja temperatura u našem regionu rasti brže nego u većini ostalih delova sveta, zbog čega je ovu oblast neophodno zakonski regulisati.

Trivan se na četvrtoj javnoj raspravi o Nacrt zakona o klimatskim promenama, u organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine, založio za to da se brzo donese zakon o klimatskim promenama.

Ako su prognoze međunarodnih stručnjaka tačne, onda imamo sve razloge da požurimo sa donošenjem ovog zakona i primenom svih mera, od ograničenja emisije gasova sa efektom staklene bašte do pošumljavanja, koje je jedan od najefektnijih načina da rešimo pitanje klimatskih promena, rekao je ministar.

On je istakao da je zakon o klimatskim promenama jedan od najznačajnijih koji će biti doneti u predstojećem periodu, dodavši da je Srbija već napravila puno koraka u pravcu prilagođavanja međunarodnim i svim drugim standardima, koji su važni da bismo zaista počeli da vodimo računa o klimatskim promenama.

Svi segmenti rada i života u Srbiji moraće, kako je podvukao, da budu prilagođeni međunarodnim standardima i potrebama, da se, na primer, konačno i definitivno ograniči emisija ugljen-dioksida i svih drugih "staklenih" gasova.

Trivan je ocenio da je naša srećna okolnost to što, recimo, ne proizvodimo i ne emitujemo veliku količinu gasova sa efektom staklene bašte, tako da još imamo prostora po međunarodnim standardima.

Dušan Stokić iz Službe Privredne komore Srbije za životnu sredinu objasnio je da zakon o klimatskim promenama dotiče praktično sve ključne sektore privrede Srbije – industriju, saobraćaj, energetiku (posebno termoenergetiku) i poljoprivredu.

On je dodao da će sve državne institucije morati da se stave u funkciju ovog zakona, imajući u vidu obim investicija koje se očekuju u oblasti smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i brojnih drugih mera koje se očekuju u pogledu adaptacije na klimatske promene.

Javna rasprava organizovana je u Privrednoj komori Srbije, u prisustvu predstavnika diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i poslovne zajednice.

Ministarstvo sprovodi javnu raspravu od 15. marta do 20. aprila, a zakonom će biti uspostavljen sistem za monitoring, izveštavanje i verifikaciju (MRV) podataka i informacija od značaja za oblast klimatskih promena, kao ključni preduslov za održivo planiranje i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Donošenje tog zakona predstavlja ispunjenje obaveza prema međunarodnoj zajednici, tačnije Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime i Sporazuma iz Pariza, i usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Izvor: Vebsajt Vlade, 03.04.2018.
Naslov: Redakcija