Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: 2018. godine dužnosti razrešen 21 izvršitelj


Tokom prošle godine Ministarstvo pravde dužnosti je razrešilo 21 javnog izvršitelja, većinu njih zbog nepoloženog pravosudnog ispita ili nespojivosti javnih funkcija, dok je samo jedan na ovaj način kažnjen jer je oštetio dužnika.

Iz Ministarstva pravde poručuju da nisu inicirali nijedan krivični postupak protiv izvršitelja koji su prošle godini razrešeni, niti im je poznato da se protiv njih vode krivični postupci.

Kad je reč o ostalim razrešenim izvršiteljima, 15 njih je izgubilo pravo da se bavi ovim poslom zbog nepoloženog pravosudnog ispita, dok je petoro razrešeno zbog nespojivosti obavljanja delatnosti javnog izvršitelja.

- Nespojivi poslovi s delatnošću javnog izvršitelja kao razlog razrešenja bile su funkcije u organu upravljanja ili organu nadzora privrednih društava - navode u Komori javnih izvršitelja.

Situaciju da su pojedinci postali javni izvršitelji bez prethodno položenog pravosudnog ispita iz Komore objašnjavaju time da je pravosudni ispit kao uslov za ovu profesiju uveden tek važećim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje i 113/2017 - autentično tumačenje), koji se primenjuje od 1. jula 2016. godine. Onima koju su za izvršitelje imenovani pre tog datuma ostavljen je rok do 1. januara 2018. da polože pravosudni ispit. Čak 15 izvršitelja to nije učinilo, pa su razrešeni.

Kad je reč o novcu koji su razrešeni izvršitelji naplatili za svoj rad, iz Ministarstva pravde poručuju da javni izvršitelji godišnji finansijski izveštaj podnose Komori javnih izvršitelja, te da se njima obratimo. Iz Komore, međutim, na isto pitanje kažu da ne raspolažu informacijama koje se odnose na sprovođenje izvršenja u pojedinačnim predmetima, pa samim tim ni o iznosima koje su razrešeni javni izvršitelji naplatili na ime troškova.

Izvor: Vebsajt Kurir, Sanja Đorđević, 01.03.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija