Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O MEMORIJALNOM CENTRU "STARO SAJMIŠTE": Predviđeno osnivanje Memorijalnog centra, kao ustanove kulture, radi negovanja sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun


U skupštinskoj proceduri je Predlog zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište", koji predviđa osnivanje Memorijalnog centra, kao ustanove kulture, radi negovanja sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun.

Kako je predviđeno Predlogom zakona, u sastavu Memorijalnog centra biće obrazovani Muzej "Jevrejski logor Zemun", odnosno Muzej "Prihvatni logor Zemun".

Navodi se i da će Memorijalni centar "Staro sajmište" obuhvatati prostor na levoj obali Save, odnosno područje nekadašnje Bežanijske bare tj. Beogradskog sajma, uključujući kulturno dobro "Staro sajmište" i njegove zaštićene okoline, kao i odgovarajući prostor Jevrejskog prolaznog logora Beograd - "Topovske šupe".

U obrazloženju ovog akta stoji da je "radi ispunjavanja dužnosti i trajnog pamćenja i spomena žrtava Holokausta, genocida, okupatorskog terora i ratnih zločina, potrebno doneti Zakon, koji će, pre svega, omogućiti da se ne zaborave istorijske činjenice o postojanju logora na teritoriji Beograda… na prostoru na kojem je u Drugom svetskom ratu bio nacistički koncentracioni logor smrti za Jevreje, Srbe i Rome, u čijem istorijskom sećanju ovo mesto stradanja ima značenje uzvišene tragike".

"Radi očuvanja trajne uspomene na žrtve fašističkog terora na stratištima logora Staro Sajmište, imajući u vidu tragično stradanje velikog broja ljudi, a posebno žena, dece i staraca, izražavajući najdublje poštovanje prema žrtvama, i potrebu da se oda počast stradalima, kao zalog za budućnost, osnivanjem Memorijalnog centra "Staro sajmište" čuvaćemo uspomenu na žrtve u prošlosti i podsećati da se stradanja ne smeju ponoviti", stoji u Predlogu zakona koji je Vlada Srbije parlamentu uputila 28. januara.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da će zakon, kada bude usvojen, omogućiti i da država izvrši eksproprijaciju zemljišta, što vodi ka sledećem koraku - raspisivanju tendera.

"Nažalost, na Starom sajmištu od završetka Drugog svetskog rata, imamo situaciju u kojoj imamo državnu, privatnu i društvenu svojinu. Jednim zakonom mora da se reši kompletna eksproprijacija. Kada se to završi, sve će biti državna svojina", rekao je Vesić.

Potom će biti raspisan Međunarodni konkurs za uređenje Starog sajmišta, na kome će verovatno, očekuje Vesić, učestvovati najveće svetske arhitekte, koje su se bavile takvim poslom.

Kada se to završi, pristupiće se izgradnji Memorijalnog kompleksa i Staro sajmište će konačno postati ono što treba da bude - mesto sećanja na Holokaust, istakao je Vesić.

Dodao je da je o tome i sam razgovarao sa ljudima iz Izraela prilikom njegove posete Jad Vašemu, kada im je odneo podatke o svim ubijenim Jevrejima na Starom sajmištu.

"Razgovarali smo da ovo mesto ne bude samo Memorijalni centar, već i edukativni, gde će deca, ne samo iz Srbije, već i iz regiona, moći da uče o užasima Holokausta, kako tu lekciju iz istorije ne bismo zaboravili", rekao je Vesić.

On je podsetio da je 2014. godine formirana komisija, na čelu sa vladikom Jovanom Ćulibrkom, koja je preduzela sve važne korake da bi došlo do zakona.

Prvo je, podseća, izvršeno raseljavanje centralne kule, zatim definisana imovina na Starom sajmištu i napravljen Nacrt zakona.

Potom su, u okviru Ministarstva kulture urađene dodatne konsultacije, a zakon je dobio saglasnost svih zajednica, koje su uključene u ovaj proces, pre svega jevrejske i romske zajednice, istakao je Vesić.

Dodao je da je taj zakon i namera da se Staro sajmište pretvori u Memorijalni centar, bila i jedna od tema razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Izraela, Ruvena Rivlina, tomom njegove posete Srbiji 2018. godine.

"Sada imamo zakon iza kojeg stoje svi i koji će omogućiti da se sećamo Starog sajmišta kao mesta stradanja jevrejskog, kao i srpskog i romskog naroda. Da konačno dobijemo Memorijalni centar na mestu gde je bio koncentracioni logor, a koje nažalost nije obeležio, od Drugog svetskog rata", rekao je Vesić.

"Grad Beograd pozdravlja odluku vlade da uputi skupštini Predlog zakona o Starom sajmištu. To je završetak procesa koji Grad počeo 2014. godine", zaključio je Vesić.

I ambasadori Nemačke i Izraela u Srbiji, Tomas Šib i Alona Fišer Kam ranije su izjavili da će podržati i pomoći otvaranje Memorijalnog kompleksa nakon što Narodna skupština usvoji zakon.

Fišer Kam je istakla da je sve manje živih svedoka koji su preživeli Holokaust, zbog čega je posebno važno da postoje memorijalni centri u kojima će se čuvati sećanje na tu tragediju.

Izvor: Vebsajt RTV, 02.02.2020.
Naslov: Redakcija